Policie obvinila čtveřici, která ze seniorů vylákala téměř čtvrt miliardy korun

Policie obvinila čtyři lidi z toho, že podvodně vylákali ze seniorů částku celkově přesahující 234 milionů korun. Případ se týká skupiny společností Ramfin. Na webu to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Podvedení lidé podle něj uvěřili nepravdivé legendě o zhodnocení jejich úspor formou investic.

„Jednání osob je v tomto případě zvláště zavrženíhodné s ohledem na to, že jejich cílem měly být osoby vyššího věku,“ zdůraznil Ibehej. Někteří z pachatelů se podle něj v minulosti dopustili podobné trestné činnosti. V aktuální kauze je nejstarším podvedeným člověk, který se narodil v roce 1929.

Pachatelé z Brněnska podle vyšetřovatelů vytvořili rozsáhlou síť firem, které zejména prostřednictvím celostátní slevové společnosti oslovovaly seniory pod záminkou pomoci a poradenství. Obchodní zástupci a prodejci těchto firem pak na osobních schůzkách nabízeli starším lidem z celého Česka investice. Policie uvedla, že při tom využívali jejich neznalosti, důvěřivosti a snadné manipulovatelnosti.

„Žádná investiční činnost nebyla vykonávána. Podle závěrů kriminalistů vykazoval obchodní model společností Ramfin znaky Ponziho schématu – takzvaného letadla,“ napsal Ibehej. V rozporu s nabídkou zhodnocení investic podle něj pachatelé nechávali seniory podepisovat smlouvy o zápůjčce peněz. Vylákané finanční prostředky použili na provoz firem, provize prodejcům či pro osobní potřebu.

Jednoho z obviněných poslal soud do vazby, u ostatních tří ji nahradil jiným způsobem. Všem hrozí až desetileté vězení. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. „Chtěli bychom uvést, že disponujeme seznamem poškozených, čili není třeba, aby se osoby hlásily na policii,“ doplnil Ibehej. Kriminalisté v této souvislosti znovu doporučili lidem zvýšenou ostražitost při investování peněz.