Schwarzenberga uctí čimelická mše, parlament i Černínský palác připravily kondolenční knihy

Ministerstvo zahraničí v pondělí odpoledne vystavilo kondolenční knihu k úmrtí bývalého ministra Karla Schwarzenberga, k dispozici bude ještě v úterý a ve středu. Připojit svůj podpis přislo asi čtyřicet lidí, mezi nimi i papežský nuncius a řada velvyslanců. Od pondělního odpoledne je kondolenční kniha přístupná také v Poslanecké sněmovně. Schwarzenberga, který zemřel o víkendu ve věku 85 let, vzpomenou i jihočeské Čimelice, kde prožil dětství.

„Karlu Schwarzenbergovi vděčíme za jeho oddanost demokratickým hodnotám a neúnavné úsilí pro dobro naší země,“ uvedla sněmovní kancelář. Schwarzenberg, jenž byl poslancem v letech 2010 až 2021, dodával české politice noblesu, lidskost a evropský rozměr, připomněla.

Sněmovní kondolenční kniha se nachází v místnosti hned za vchodem do budovy dolní komory s adresou Malostranské náměstí 7. Lidé, kteří budou chtít knihu podepsat, tak nebudou muset procházet bezpečnostní kontrolou. Sněmovní kancelář odpoledne pozměnila původní informací o tom, že pietní místo bude otevřeno do čtvrtečního podvečera. Do kdy bude přístupné, zatím není rozhodnuto.

Sami poslanci uctí Schwarzenbergovu památku v úterý v úvodu schůze minutou ticha, informovala v neděli předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Do voleb v roce 2021, před kterými oznámil odchod z politiky, byl Schwarzenberg nejstarším členem české sněmovny.

Kondolenční knihu vystavilo také ministerstvo zahraničí, v jehož čele stál Schwarzenberg se zhruba roční pauzou v letech 2007 až 2013. V pondělí ji přišlo podle mluvčího diplomacie Daniela Drakea podepsat asi čtyřicet lidí. „Mezi nimi papežský nuncius, rakouský chargé d'affaires, ukrajinský chargé d'affaires, britský velvyslanec, velvyslankyně Izraele, velvyslanci Japonska, Koreje, Portugalska, Indie a mnozí další,“ uvedl. V Černínském paláci, kde česká diplomacie sídlí, bude kniha k dispozici ještě v úterý a ve středu od 10:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:00.

Senát připomíná zesnulého Schwarzenberga, který byl jeho členem v letech 2004 až 2010, smutečními tabulemi na všech oficiálních vstupech do svého sídla. Kondolenční archy budou od úterý v Předsálí Kanceláře předsedy Senátu. Senátorky a senátoři na nich mohou připojit svůj podpis ke kondolenčnímu dopisu předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS), který bude při úterním zpřístupnění archů přítomen. Archy budou k dispozici vždy od 09:00 do 16:00 do 16. listopadu, dodala Faldynová.

Další uctění památky

Schwarzenbergovi bude ve středu v kostele v Čimelicích na Písecku věnována bohoslužba. Schwarzenberg v Čimelicích strávil část dětství a k místu měl stále vztah. Pokud mu to čas dovolil, navštěvoval i místní kostel, uvedl čimelický farář Ludvík František Hemala.

V nedalekém Orlíku v parku u místního zámku se nachází také rodinná hrobka Schwarzenbergů, kde by mohl být politik pochován. Od neděle vznikají na řadě míst Jihočeského kraje pietní místa, jedno je například také u čimelického zámku.