Rusko je zdrojem hrozeb pro bezpečnost bez ohledu na válku, ukotvuje vládní dokument

I v dalších desetiletích bude Rusko zdrojem hrozeb a rizik pro bezpečnost České republiky i Evropy. Podle zprávy o revizi vztahů s Ruskem, kterou ve středu schválila vláda, by pro změnu českého postoje musela nastat fundamentální proměna ruské společnosti. Česká diplomacie uvádí, že řada protiruských sankcí zůstane i v nadcházejících letech v platnosti. Ruské vedení bude Česko, Evropskou unii i Severoatlantickou alianci (NATO) podle zprávy nadále považovat za své nepřátele.

Českou politiku vůči Rusku bude podle dokumentu určovat řada klíčových úkolů.  Patří mezi ně nutnost přispět k vítězství Ukrajiny v obraně jejího území proti ruské agresi, spolupracovat se spojenci, přispívat k mezinárodní izolaci Ruska, minimalizovat jeho vliv v Česku, posilovat obranyschopnost, odolnost a čelit hybridnímu působení Ruska nebo dosáhnout co nejdříve nezávislosti na dodávkách surovin či jiných komodit ze země. 

Dalšími úkoly jsou podle ministerstva podpora Ukrajiny a dalších států v sousedství Evropské unie čelících dopadům války, koordinace záležitostí spojených s Ruskem uvnitř státní správy. 

Cílem strategie je i práce s ruskou menšinou v tuzemsku tak, aby byla příležitostí k budoucímu nastavení vztahů mezi českou a ruskou společností, nikoli zdrojem rizik. Česko chce také podporovat ruskou občanskou společnost a obhájce lidských práv, demokratickou opozici a nezávislé novináře.

Větší omezení kontaktů s Ruskem

„Provedli jsme inventuru napříč resorty, vypověděly se některé mezinárodní smlouvy, některé závazky. Celá věc byla akcelerována ruskou agresí proti Ukrajině, která i proměnila mezinárodní prostředí,“ řekl ke schválení zprávy Lipavský. 

Samotné revize se ujalo ministerstvo zahraničí, koordinuje ji ale s dalšími resorty a komunikuje také s odbornou veřejností či parlamentními stranami. Česká diplomacie připomněla, že připravuje pro vládu strategické materiály. Letos chce předložit novou bezpečnostní strategii a koncepci zahraniční politiky.

Rusko podle ministerstva válkou proti Ukrajině i nepřátelským chováním vůči Západu potvrdilo, že je zásadní hrozbou pro bezpečnost, svobodu a demokracii i pro celý demokratický svět. Agresivita stávajícího ruského režimu může podle resortu narůstat uvnitř země i navenek. „Významnějším faktorem ve vzájemných vztazích se stane stále početnější ruská menšina v Česku,“ uvedlo také ministerstvo.