Rozvody manželství s dětmi by se mohly zjednodušit. Poslanci připravují hned dvě možnosti

Události: Rozvody by mohly být jednodušší (zdroj: ČT24)

V loňském roce se v České republice rozvedlo přes jednadvacet tisíc párů. Přestože většina z nich přichází k soudu už s dohodou o tom, jak se postarají o děti a jak si rozdělí majetek, musí absolvovat dvě řízení – opatrovnické a rozvodové. Celý proces tak trvá mnohdy i rok. To by se nyní mělo změnit a ve hře jsou dokonce dva návrhy, které chtějí rozvody zjednodušit a zlevnit.

Zkušenost s rozvodem má za sebou Markéta Sáblíková, která se před lety na všem s tehdejším manželem domluvila. Jasno měli v péči o dvě děti i o rozdělení majetku. „Navštívila jsem nejdříve svého advokáta, za jeho pomoci jsme dali dohromady dohodu, se kterou můj tehdejší manžel souhlasil,“ uvedla.

Přesto rozvod trval třičtvrtě roku. Nejprve proběhlo stání o péči o děti, pak museli k soudu znovu, a to kvůli rozvodu samotnému. „Není to žádoucí, kdybychom si třeba brali nějaké půjčky nebo dělali nějaké finanční transakce, o kterých ta druhá strana neví, nebo třeba nebude souhlasit,“ podotýká Sáblíková.

V podobných případech by tak nově mohlo být vše jednodušší. Ve sněmovně je návrh, podle kterého manželé, kteří sepíší dohodu o péči o děti, už nebudou muset k opatrovnickému soudu a rovnou budou rozvedeni. 

„Osmdesát až devadesát procent rodičů se dá vhodným způsobem dovést k tomu, aby uzavřeli dohodu, a není třeba, aby paralelně běželo ještě soudní řízení,“ uvedla poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Někteří poslanci jsou proti

To, že by soud akceptoval dohodu rodičů a nezjišťoval by její obsah, se ale některým zákonodárcům nelíbí. „Vážně se obávám, že by zranitelnější strana byla v situaci, kdy by třeba mohla být nucena podepsat dohodu, například se vzdát dítěte, nebo rozdělit sourozence, která by ale nebyla rozhodně v zájmu dítěte,“ uvedla příklad poslankyně Eva Decroix (ODS).

S dalšími poslanci proto poslankyně připravila návrh, podle kterého by bylo naopak zrušeno rozvodové státní a zachováno to opatrovnické. Soudce by dohodu manželů ještě přezkoumal, teprve poté je rozvedl. „Aby dohoda o dětech respektovala jejich potřeby a práva,“ dodala členka sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).