Ústavní soud: Rozvedení rodiče by si měli dítě o svátcích střídat, otec musí mít nárok i na Štědrý den

Rozvedený otec by měl mít možnost trávit se svým dítětem Štědrý den a také jiné svátky. Rozhodl tak Ústavní soud. Rodiče, kteří spolu nežijí, se mohou ve vánoční péči o potomka střídat. Ústavní soud rozhodoval v případu muže, který nemá syna ve své péči a obecné soudy mu povolily vídat ho ve vánoční době pouze jednou za dva roky od 26. do 28. prosince. ÚS naproti tomu zdůraznil právo na rodinný život a právo na péči o děti i jejich výchovu.

Chlapec narozený v roce 2013 je z rozhodnutí soudu po rozvodu rodičů ve výlučné péči matky. Otec musí přispívat na jeho výživu a může se s ním vídat vždy o sudém víkendu a každý sudý rok od 26. do 28. prosince. Pisatel stížnosti však chtěl mít syna u sebe také u stromečku, v čemž se jej Ústavní soud zastal.

„Má-li být upraven styk nerezidentního rodiče přiměřeně, je nutné, aby měl možnost být s dítětem i na Štědrý den (tedy v ten pro dítě i jeho rodiče ‚nejsvátečnější‘ den v roce) – obdobně jako matka dítěte,“ stojí v nálezu. Podobně by podle Ústavního soudu měly obecné soudy dbát i na další svátky či prázdniny.

Pravidla lze nastavit tak, že si přítomnosti potomka užijí oba rodiče. „Styk obou rodičů lze upravit tak, aby mohli o syna rovnoměrně pečovat v režimu ‚lichý a sudý rok‘ o jarních a podzimních prázdninách, Velikonocích, 5. a 6. července či dalších státem uznávaných svátcích,“ upřesnili ústavní soudci.

Návrh na střídavou péči zamítl písecký soud zejména s ohledem na to, že rodiče bydlí 180 kilometrů od sebe. Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodnutí potvrdil. Ústavní soud justici vytknul to, že nerespektovala a zásadně omezila dřívější úpravu styku mezi dítětem a otcem. V minulosti se vídali téměř každý víkend.