Roste počet opařených dětí. Jak tomu předcházet a jak správně poskytnout pomoc

Události: Jak se chovat, když se děti popálí (zdroj: ČT)

Kvůli protikoronavirovým restrikcím lidé tráví mnohem více času doma. To se negativně projevilo v počtu případů opařených dětí, jedná se především o batolata. Stačí jen chvíle nepozornosti. Jak takovým úrazům předcházet a jak správně poskytnout první pomoc, radí odborníci na webových stránkách Sedmdesát stupňů.

„Uvařila jsem si ráno kafe, vedle jsem připravila malému mléko, otočila jsem se, abych mu ho podala, a najednou koukám a on byl politý kafem, čerstvě uvařeným,“ popisuje nepříjemný zážitek Eva Burešová, maminka dvouletého Šimona. 

Je to jen jeden z mnoha případů, které se v době pandemie teď množí. Šimon měl ještě štěstí, už druhý den po opaření si v nemocnici mohl jít hrát. O patro výš ale leží děti, které potřebují intenzivní péči. Jen za poslední týden přibylo tolik úrazů, že se na popáleninové klinice Vinohradské nemocnice zaplnila všechna oddělení.

„Mají kontinuální léčbu bolesti, plus monitoraci základních funkcí, pravidelné převazy na operačních sálech, eventuálně chirurgické zákroky jako kožní transplantace,“ popisuje přednosta kliniky Robert Zajíček.

Prevence

Podle Zajíčka jde přitom udělat jen malé změny, aby se takovým případům zamezilo. „Když vaříte, vařte na zadní plotýnce. Když si dáváte čaj na stůl, dejte ho co nejdál. Pokud máte ubrus, tak ho vůbec nemějte anebo ho zafixujte tak, aby nešel strhnout,“ radí.  

Když se už nehoda stane, rodiče pak v panice chybují i při první pomoci. Popálené místo by neměli ničím mazat ani strhávat puchýře. Chladit vodou anebo namočenou čistou látkou lékaři doporučují – ne ale celé tělo. Dítě totiž může prochladnout, a to komplikuje další léčbu.

Jak zjistit závažnost popálenin

K určení závažnosti popáleniny pak stačí poměřit zasažené místo s rukou dospělého. „Jestli ta plocha, kterou má dítě opařenou, nepřesahuje plochu jeho ruky. Pokud přesahuje, tak je dobré zavolat záchranku,“ říká Robert Zajíček. I menší popáleniny by ale měl vždy ošetřit lékař.