Rodiče sdílejí fotky dětí, ty se pak kvůli zdánlivě nevinným snímkům stávají obětí šikany

Události ČT: Rodiče sdílí na internetu fotografie dětí, těm to vadí (zdroj: ČT24)

Dětem vadí, když rodiče umisťují jejich fotografie na sociální sítě, aniž to řeknou. Vnímají je jako ponižující a urážlivé. V dosud největším průzkumu na tohle téma to uvedly tři tisíce školáků. Kvůli zdánlivě nevinným snímkům se stávají obětí šikany – zároveň fotky mnohdy končí v zahraničí.

Dřív tyto fotografie zůstávaly v rodinných albech. Dnes se jimi rodiče stále častěji chlubí na sociálních sítích.

Bezpečnostní specialistka CZ.NIC Kateřina Vokrouhlíková odhaluje případy zneužití fotografií na internetu tři roky. Měsíčně narazí zhruba na stovku problémových snímků a většinu se jí podaří z internetu odstranit. „Všechny byly zneužity a objevily se na různých serverech, které jsou určeny pouze ke sdílení dětské pornografie,“ uvedla. 

Nevhodné fotografie dětí na internetu
Zdroj: ČT24

Další pak lidé hlásí na speciální linku. Nejčastěji jsou zneužívané fotky z dovolených. „Co je velmi problematické, že rodiče sdílí vývoj dítěte od narození po dospělost,“ podotkla Vokrouhlíková.

Třetina z až 27 tisíc školáků, kteří se zapojili do průzkumu České děti v kybersvětě, uvedla že chce, aby rodiče jejich fotky smazali a nešířili dál. „Mám strach, že se fotka dostane ke spolužákům,“ uvedl například jeden ze středoškoláků zapojených do průzkumu.

„Nechtějí, aby na sociálních sítích figurovala jejich fotografie, když jim bylo třeba pět let. Problém je, že řada rodičů nechce ty fotky na žádost dětí odstranit,“ řekl spoluautor průzkumu Kamil Kopecký z projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci.

V těchto případech ale dítě podle českého práva nezmůže nic. Také o tom debatují s učiteli i rodiči odborníci z úřadu pro kybernetickou bezpečnost.

Rizikové chování rodičů na internetu
Zdroj: ČT24

„V pozadí bývá něco, co může dítě identifikovat. Cíleně si může tohle dítě nebo rodinu vyhledat,“ upozornila na detaily, které mnohdy vedou k odkrytí identity dítěte či prostředí, v němž se nachází, Petra Sobková z Národního úřadu kybernetické bezpečnosti. Právě takto chybuje i polovina rodičů v Česku.

Víc než čtvrtina nahrává nevhodná videa. Za následné zneužití fotek ale podle policie odpovídají sami.