Resocializace obviněného je téměř vyloučená, uvedli znalci v případě vraždy na čerpací stanici

UDÁLOSTI: Krajský soud v Praze projednává případ zavražděné pumpařky (zdroj: ČT24)

V případě muže obviněného z vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi na Mělnicku mluví znalci o téměř vyloučené možnosti opětovného zařazení do společnosti. V pátek promluvilo i několik svědků, někteří další se ale nedostavili, a soudce proto jednání odročil. Obžalobě čelí David Šindler, který je souzen za vraždu a nedovolené ozbrojování, a Ivan Hollitzer, stíhaný kvůli loupeži.

Podle psychologických a psychiatrických znalců je resocializace Šindlera téměř vyloučená, u Hollitzera ji označili za problematickou. Znalci uvedli, že obžalovaní netrpí duševní chorobou ani sociální poruchou osobnosti. V době činu byli pod vlivem pervitinu, ale nejsou na drogách závislí.

Pervitin podle nich neměl vliv na jejich rozlišovací schopnosti, použili ho pro snížení zábran. Dále konstatovali, že oběma šlo primárně o zisk a tragédie je výsledkem nezodpovědného přístupu Šindlera k životu jako takovému. Upozornili, že byl v podmínce, a přesto byl loupit. Podle soudního znalce v oboru psychiatrie Petra Kubeje událost zachycená na vidozáznamu „připomíná scénku ze střílecí počítačové hry“. Připomněl, že zavražděná žena se chtěla schovat. „Ale ani neměla šanci,“ podotkl.

Ke kvalitě kamerového záznamu přepadení čerpací stanice se vyjádřil znalec z oboru forenzní biomechaniky a označil ji za dostatečnou. Identifikovat z něj zamaskované osoby je ovšem téměř nemožné.

K videu promítnutému na žádost státního zástupce Hollitzer řekl, že čerpací stanici znal, ale nevěděl, jak to tam vypadá a na co se při loupeži zaměří. „Chtěl jsem vzít asi peníze, poslouchal jsem, co mi řekl David. Výstřel mě překvapil a chtěl jsem utéct, bál jsem se, aby nestřelil i po mně,“ vylíčil obviněný a na záznamu bez zvuku označil čas výstřelu.

„Ty závěry budou asi podstatné především pro rozhodování soudu o trestu, který bude ukládat v případě, že ho obžaloba uzná vinným z činu, který je mu kladen za vinu. Zákon obecně stanoví dvě základní podmínky pro ukládání výjimečného trestu a jednu z nich ve světle vyjádření odborníků z oboru psychiatrie a psychologie můžeme považovat za splněnou,“ řekl novinářům státní zástupce Martin Suska.

Vyšetřování si vyžádalo přes dvacet odborných vyjádření na zajištěné stopy, například z daktyloskopie, biologie, genetiky, mechanoskopie, balistiky, chemie či videotechniky. Znalci zpracovali posudky z oboru soudní lékařství, psychiatrie a psychologie a biomechanika. Vyšetřovací spis předaný státnímu zastupitelství obsahuje přes tisíc stran.

Obviněný z vraždy tvrdí, že na místě nebyl

V pátek u soudu vypovídal i svědek, kamarád obžalovaného Šindlera, kterého k soudu eskortovala policie, protože se nedostavil na čtvrteční líčení. Právě od tohoto svědka Šindler údajně bez jeho vědomí získal zbraň, obžalovaný to však popřel. Jiný svědek, Hollitzerův známý, odmítl vypovídat. V přípravném řízení v únoru však policii řekl, že mu obviněný bez bližších podrobností prozradil, že jeho komplic zastřelil čerpadlářku.

Šindlerovi hrozí až dvacet let vězení, nebo i výjimečný trest, Hollitzer může být potrestán maximálně deseti roky ve vězení. Zatímco prvně jmenovaný tvrdí, že na místě nebyl, Hollitzer to připouští a za střelce označuje právě Šindlera.

Tragédie, která vyvolala velkou pozornost veřejnosti, se stala loni v noci na 3. prosince, kdy maskovaní muži vtrhli na čerpací stanici. Jeden měl krátkou střelnou zbraň, kterou podle policie zastřelil osmapadesátiletou čerpadlářku. Lupiči podle dřívějších informací policie odcizili pokladnu s deseti tisíci korunami, tři kartony cigaret a další zboží zhruba za dvacet tisíc korun.

Kriminalisté zadrželi podezřelé v polovině ledna v Kralupech nad Vltavou a ve Vojkovicích na Mělnicku. Oba muži skončili ve vazbě.