Za přepadení benzinky policie stíhá dva muže. Prvního za vraždu, druhého za loupež

Události: Stíhání podezřelých z přepadení benzinky (zdroj: ČT24)

Policisté zahájili stíhání dvou mužů, kteří jsou podezřelí z prosincového přepadení čerpací stanice v Nelahozevsi a vraždy obsluhy. Zadrželi je v pondělí a podali návrh na vazbu. Dvaatřicetiletého muže viní z vraždy, šestadvacetilého z loupeže. Pachatelé při činu ukradli deset tisíc korun v hotovosti a cigarety za zhruba tři tisíce, uvedla středočeská policie.

Staršímu podezřelému hrozí v případě odsouzení 15 až 25 let vězení, případně i výjimečný trest. Mladšímu by hrozil trest dva roky až deset let. Oba muži za sebou mají kriminální minulost, jeden z nich byl trestaný vícekrát, řekl Aleš Pavlík z krajského policejního ředitelství. Staršího zadrželi ve Vojkovicích na Mělnicku, mladšího v Kralupech nad Vltavou. 

Policisté pracovali i s verzí, že jedním z pachatelů je žena, a to kvůli jeho zvláštnímu způsobu chůze, který zachytily kamery. „Dalším šetřením, vyhodnocováním stop a tak podobně jsme tuto verzi vyloučili a dále jsme vyfiltrovali poznatky, že pachatelem je muž a spolupachatelem je také muž,“ dodal. Na případu pracovalo kolem padesáti lidí.

Přepadená čerpací stanice v Nelahozevsi
Zdroj: ČT24

Při činu pachatelé z čerpací stanice odnesli deset tisíc korun v hotovosti, cigarety za zhruba tři tisíce a několik drobností. Celková škoda je asi 13 tisíc korun. Policie podala návrh na vzetí obou obviněných do vazby, rozhodovat o něm bude Okresní soud v Mělníku ve čtvrtek dopoledne.

Pavlík také řekl, že s podobným případem se za deset let, co působí na krajském ředitelství, ještě nesetkal. Na otázku, zda byla nalezena použitá zbraň nebo zda podezřelého z vraždy policii nahlásil jeho komplic, neodpověděl. Stejně tak policie nevyloučila ani nepotvrdila, že s případem souvisí kukla nalezená na místě činu.

Policisté poděkovali za spolupráci veřejnosti a médiím. Během vyšetřování vyhodnotili a prověřili více než tři sta poznatků z celé republiky. Ocenili také kvalitu kamerových záznamů z benzinové pumpy.

Vražda v adventu

Osmapadesátiletou ženu, která pracovala na čerpací stanici, útočníci zastřelili při loupežném přepadení 3. prosince. Na ženu stříleli přes zavřené dveře, přestože se nebránila, naopak se před nimi chtěla schovat a utekla do zadní místnosti. Žena smrtelným zraněním na místě podlehla.

Kamery zachytily dva pachatele. Policisté postupně zveřejnili další záznamy z kamer, podle kterých se snažili mimo jiné určit, zda čin spáchali dva muži, nebo smíšený pár. Spekulace, zda druhý lupič byla žena, vyvolal zvláštní způsob chůze jedné z osob zachycených na kamerách.