Prodej elektromobilů se zvyšuje, pomohl program pro podnikatele

Události ČT: Zájem o elektromobily v Česku vzrostl (zdroj: ČT24)

Prodej nových elektromobilů v Česku v dubnu meziročně vzrostl o čtvrtinu. Bylo to poprvé, co se projevila podpora na pořízení takových aut. O tu mohou podnikatelé žádat od poloviny března letošního roku. Zájem o pořízení více elektromobilů živnostníci spíš nemají, podporu žádají většinou na jedno auto.

Dotaci na nový elektromobil využil například Jiří Pelinka. Vůz chce využívat hlavně na kratší cesty. Žádost o dotaci za něj vyřídila externí firma. „Elektroauto jsem si pořídil proto, že jsem generoval velké přebytky ze (solární) elektrárny, kterou mám na svém domě. Budu je používat na nabíjení nejen auta,“ uvedl.

To, že nový program přilákal podnikatele ke koupi nových plně elektrických vozů, vidí i prodejci, kteří mají srovnání s předchozími lety. „Pokud bychom vzali v potaz to, jak se prodávaly elektrovozy v loňském roce a začátkem letošního roku, kdy byla v polovině března dotace vyhlášená, vidíme značný nárůst,“ říká marketingový ředitel jednoho z prodejců aut Tomáš Brada.

Většinou je zájem o jedno vozidlo

Obecně jsou v rámci programu Záruka Elektromobilita nejvíc poptávané modely značky Tesla, následuje Volvo a Škoda Auto. „V rámci těch žádostí evidujeme 1700 vozidel, což v programu ukazuje na to, že to nejsou žádné flotilové žádosti, že se jedná ve většině případů o žádosti o jedno vozidlo,“ uvedl předseda představenstva Národní rozvojové banky Tomáš Nidetzký.

Některé modely značky Tesla se vyrábějí v Číně. Řadí se tak do statistik aut, která se z této země do Evropy dovezla. Teď jde zhruba o dvacet procent všech nových elektroaut v Unii. Právě kvůli vysokým dovozům z Číny se teď Spojené státy americké rozhodly pro uvalení stoprocentního cla.

Poslední kroky USA dostaly Evropu pod tlak, čínské zboží se totiž může přesunout na její trh a ohrozit domácí výrobce. Už dřív začala Evropská komise prověřovat dotace na elektroauta v Číně. Pokud Brusel označí tamní státní podporu za neférovou, může uvalit clo ve výši desítek procent. Rozhodnutí má padnout v nejbližších týdnech.