Případů HIV bylo loni v Česku nejvíc od osmdesátých let

Nových případů HIV bylo loni v Česku nejvíc od roku 1985, kdy se začala vést jejich statistika. Laboratoře jich zachytily 292, což je o šest víc než v dosud nejhorším roce 2016 a meziročně o devětapadesát víc. Více než polovinu případů odhalili lékaři u cizinců, velký nárůst byl také mezi Ukrajinci. V tiskové zprávě o tom informovala Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Podle odborníků patří Česko stále mezi země s nízkým výskytem HIV. Jde totiž o 2,78 případu na sto tisíc obyvatel. Mezi novými výskyty je 126 Čechů a 166 cizinců s dlouhodobým či trvalým pobytem. Poprvé je cizinců více než polovina nově diagnostikovaných, nejčastěji pocházejí z Ukrajiny.

Statistiku lidí se statusem uprchlíka vede SZÚ zvlášť a do celkových dat za loňský rok se tyto případy nezapočítávají. Právě z Ukrajiny přijelo od začátku ruské invaze 578 HIV pozitivních, většinou žen. Tito pacienti ale v Česku bezpečně pokračovali ve své léčbě. 

„Naprostá většina těchto uprchlíků věděla o své HIV pozitivitě, léčila se dosud na Ukrajině a potřebovala zajistit kontinuitu léčby HIV infekce,“ uvedla Národní referenční laboratoř v tiskové zprávě. Podle odborníků je infekčnost léčených osob minimální a nákaza od nich nepravděpodobná.

Počty nově nakažených HIV v Česku od začátku sledování výskytu viru v roce 1985 postupně rostly až do roku 2016. Tehdy byl roční počet nových případů nejvyšší, a to 286. Od té doby počty nově nakažených kolísají. V letech 2017 a 2018 nových případů ubývalo a v letech 2019 a 2020 zase jejich množství rostlo.

Za celou dobu sledování HIV bylo v Česku potvrzeno celkem 4366 případů nákazy HIV, 3086 u českých občanů a 1280 u cizinců. U 824 lidí se z nákazy HIV rozvinula nemoc AIDS a 567 nemocných této chorobě podlehlo. Nejčastějším způsobem přenosu HIV zůstává sex, polovina nakažených jsou muži mající sex s muži, 31 procent se nakazilo při heterosexuálním styku. Zaznamenán byl loni i jeden případ nákazy při transfuzi krve a osm případů nákazy u injekčních uživatelů drog.