Přibývá pacientů s rakovinou prostaty, muži starší 50 let se budou moci nechat preventivně vyšetřit

Události: Prevence rakoviny prostaty (zdroj: ČT24)

Rakovina prostaty je diagnóza, kterou si každý rok vyslechne přes osm tisíc lidí. Je to nejčastější zhoubný nádor u mužů. Od příštího roku se padesátníci a starší budou moci nechat preventivně vyšetřit. A to minimálně jednou za čtyři roky.

Před sedmi lety přišel Stanislav Kolb k praktické lékařce kvůli problémům s močením. Po rozboru krve ho poslala na urologii, kde odborníci odhalili rakovinu prostaty v pokročilém stadiu.

„Říkali, že mám už agresivní nádor a že už prorůstá do semenných váčků,“ popsal pacient. Šance na úplné uzdravení by přitom byla vyšší, kdyby test podstoupil dřív. Preventivní program ale tehdy neexistoval. „Mám ještě problém, že se mi to dostalo do žebra, do plic,“ dodal.

Od nového roku budou mít muži možnost takovým problémům předejít. Vyšetření jim nabídne praktik. Na základě výsledků pak rozhodne o další kontrole nebo pacienta odešle k urologovi.

„Urolog pacienta samozřejmě také vyšetří, ultrazvukem a podobně. A následně, pakliže dále trvá podezření, že muž by mohl mít rakovinu prostaty, tak by měla následovat biopsie. To je odběr vzorku z prostaty,“ popsal přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Marek Babjuk.

Pacienti s rakovinou prostaty
Zdroj: VZP

Počet pacientů s rakovinou prostaty se za posledních deset let zvýšil o třetinu. Loni jich bylo víc než 47 tisíc. A náklady na léčbu přesáhly dvě miliardy korun. Screening by tohle číslo mohl snížit. Čím dřív se nemoc odhalí, tím nižší jsou i výdaje na péči.

„Je to bezesporu program, který je z pohledu ekonomického, teď odhlížím od toho, že zachrání lidské životy, pozitivní. Pokud bychom pracovali s teoretickou možností, že se do něj zapojí všichni naši klienti, kteří mají nárok na vyšetření, bude to v řádech nižších stovek milionů,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Ročně na rakovinu prostaty zemře v Česku zhruba patnáct set lidí. Pro nemocné i jejich blízké proto Stanislav Kolb po vlastních zkušenostech zřídil organizaci. „Je to skupinová terapie, kdy chlapi jsou na jedné lodi a vzájemně si vyměňují zkušenosti,“ vysvětlil. Zapojit se chce i do celosvětové akce Movember, jejímž cílem je větší informovanost o mužském zdraví. Knír, který je jejím symbolem, ale nosit nebude.