Při prezidentské a senátní volbě na Trutnovsku hrozí zmatky. Lidé dostanou jednu obálku

Události: Potíže se souběhem voleb na Trutnovsku (zdroj: ČT24)

Odborníci varují, že lednové volby by na Trutnovsku mohly skončit zmatky a spory. Lidé tam budou kromě prezidenta zároveň vybírat senátora, přičemž poprvé se v Česku použije systém „společné obálky“. Některé radnice už prohlásily, že nedokážou zajistit regulérní průběh hlasování.

Lednové doplňovací volby do Senátu budou nezvyklé. Uskuteční se kvůli Jiřímu Hlavatému (ANO), kterému po zvolení do Poslanecké sněmovny mandát v horní komoře zanikl. S tím však Hlavatý nepočítal, svého poslaneckého mandátu se na ustavující schůzi Sněmovny vzdal a hodlá být znovu zvolen senátorem.

Ve 39. volebním obvodu, do nějž kromě Trutnovska spadají i některé obce na Náchodsku, tak budou na začátku příštího roku vybírat zároveň prezidenta i senátora. Dva hlasovací lístky budou občané vkládat do jedné obálky. „Komise bude mít obrovské problémy to sečíst a vyhodnotit výsledky. Obávám se, že by mohla být i narušena regulérnost celých voleb,“ varoval tajemník radnice v Peci pod Sněžkou Michal Berger.

Systém společné obálky se v České republice použije vůbec poprvé. Je levnější. Teoreticky ale podle Bergera umožní lidem volit dvakrát: Volič předstoupí před komisi s tím, že jde volit jen do Senátu, za plentou ovšem do obálky vloží i lístek s prezidentským kandidátem. Když přijde znovu s tím, že chce nakonec volit i prezidenta, dostane další obálku, obává se tajemník.

Senátorské volby na Trutnovsku můžou podle politologů zkomplikovat volbu prezidenta v celé republice. „Tímto způsobem vzniká prostor pro napadení regulérnosti voleb,“ míní politolog Tomáš Lebeda.

Neoprávnění voliči trutnovského senátora?

Podle politologů navržený systém nezabrání ani tomu, aby pro trutnovského senátora neoprávněně hlasovali lidé, kteří v obvodu vůbec nebydlí. „Pokud si volič, který bude hlasovat na volební průkaz v prezidentských volbách, někde sežene lístek, tak jej může do obálky do senátních voleb vložit také, a nikdo to není schopen poznat,“ myslí si Lebeda.

„V senátních volbách nedostávají voliči hlasovací lístky přímo do schránky, ale dostávají je až na místě přímo ve volební místnosti,“ vysvětlila mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová. „Volič, který nebude oprávněn hlasovat, od volební komise hlasovací lístky nedostane,“ dodala.

„Nejde o žádnou trezorovou záležitost. Volič si lístky pro druhé kolo senátních voleb může obstarat kdekoliv jinde, toho je všude mraky,“ oponuje Berger.