Hlavatý i dva hejtmani se vzdali poslaneckého mandátu

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), liberecký hejtman Martin Půta (SLK) a senátor Jiří Hlavatý (nestr. za ANO) se vzdali poslaneckého mandátu. Oba hejtmani tak učinili kvůli souběhu funkcí, Hlavatý se zase chce ucházet o křeslo v Senátu, o které přišel právě zvolením do sněmovny.

Trojice nováčků by mohla nastoupit do poslaneckých lavic už příští týden v úterý. Pokornou Jermanovou nahradí starosta Milovic Milan Pour (ANO), Půtu by měl zastoupit bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek (SLK) a za Hlavatého by do sněmovny měla nastoupit lékařka Eva Matyášová (ANO).

Hlavatý zamířil do sněmovny ze Senátu, teď se tam chce vrátit

Hlavatý byl v barvách ANO zvolen do Senátu v roce 2014. Majitel a generální ředitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem ve druhém kole vyřadil nedávno zesnulého náčelníka krkonošské horské služby Adolfa Klepše, kterého vyslala TOP 09.

Letos se ale Hlavatý objevil i na 18. místě na kandidátce do sněmovny a voliči ho díky preferenčním hlasům poslali do dolní komory. Zvolením poslancem mu ovšem zanikl mandát senátora, o čemž prý podle svých slov nevěděl.

V médiích mluvil o tom, že se stal obětí: „Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně, nebo zůstanu senátorem,“ řekl Hlavatý Deníku.

Hejtmani ANO si měli vybrat, jestli budou ve sněmovně

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová už dříve avizovala, že ve sněmovně skončí. Širší vedení ANO totiž vyzývalo své hejtmany, kteří zároveň zasedají ve sněmovně,  aby si vybrali jen jednu funkci.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) ale ve středu uvedla, že si zatím ponechá i mandát poslankyně a hejtmanskou funkci bude vykonávat jako neuvolněná a bez platu. Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk se prý zatím nerozhodl a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák už dříve oznámil, že si nechá obě funkce. 

„S hejtmany jsem o tom diskutoval několikrát a nesouhlasím s tím, aby vykonávali obě funkce. Na druhou stranu chápu, že je lidé zvolili, dali jim preferenční hlasy, a tedy velkou důvěru. A ta se neodmítá,“ uvedl ve čtvrtek šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Půta opustil STAN a vrátil se ke Starostům pro Liberecký kraj

Také hejtman Libereckého kraje Martin Půta avizoval už dříve, že upřednostní práci v čele kraje a ve sněmovně skončí. Půta kvůli tomu ukončil také členství v politickém hnutí Starostové a nezávislí (STAN), jehož předsedou byl před třemi lety. Znovu se totiž vrátil do regionálního uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK).  

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie tak zároveň nebude muset znovu žádat o vydání Půty k trestnímu stíhání. Vleklá kauza kolem rekonstrukce kostela se vleče už tři roky a teď Půta znovu nabyl poslaneckou imunitu.