Prezident poděkoval na Hradě policistům, hasičům i záchranářům, kteří zasahovali u střelby na filozofické fakultě

Události: Prezident poděkoval na Hradě záchranářům (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě přijal zhruba tři desítky policistů, lékařů, zdravotníků, hasičů, psychologů a interventů, kteří zasahovali při prosincové tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poděkoval jim za jejich nasazení a jejich postup označil za profesionální.

Většina z pozvaných byla v prostorách Pražského hradu a v těsné blízkosti prezidenta poprvé.
Julie Gábrišová, Klára Koutníková, Lucie Váchová a Petra Augustová pomáhaly 21. prosince takřka od prvních minut. Společně ošetřovaly zraněné, které shromažďovaly v prostoru u Rudolfina. Tam mířili i studenti, kteří postupně v doprovodu policistů opouštěli fakultu.

„Měli strach a hrozně se těšili, až budou v bezpečí doma. (...) Mnoho lidí nemělo u sebe mobilní telefony, nemohli se spojit se svými blízkými, tak samozřejmě jsem jim mohli pomoc tím, že volali z našich telefonů,“ řekla zdravotnická interventka Augustová.

„V první chvíli se jednalo o psychosociální pomoc, tedy primárně zajištění té psychické a sociální stránky věci a pak následně v koordinaci s Policií ČR jsme postupovali dále,“ popsala svou práci psycholožka Koutníková.

Gábrišová, která pracuje u policie jako koordinátorka psychosociologické pomoci, poznamenala, že ošetřovaní a evakuovaní lidé byli v rámci možností klidní. „Lidé byli skvělí v tom, že všichni jednali v našem i jejich nejlepším zájmu,“ uvedla.

„Přes všechna hodnocení, která se objevila v médiích, (...) tak bych chtěl říct, že si při vědomí toho, co je vaší prací, mimořádně vážím toho, že jste udělali všechno, co bylo ve vašich silách,“ pronesl k pozvaným Pavel. Rychlý a profesionální zásah všech složek podle prezidenta zabránil většímu počtu obětí.

Setkání se podle Hradu zúčastnili také ředitel pražské policie Petr Matějček, šéf hasičů Vladimír Vlček či ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch.

Před vánočními svátky student na fakultě zastřelil čtrnáct lidí, dalších pětadvacet lidí zranil. Fakulta po tragédii zrušila výuku do konce zimního semestru.