Převod auta lze nově vyřídit on-line, uživatelům tak odpadne minimálně jedna cesta na úřad

Události: Portál dopravy rozšířil služby (zdroj: ČT24)

Žádosti o převod vlastníka vozidla nebo o vydání doplňkové registrační značky mohou lidé nově podávat přes Portál dopravy. Uživatelům tak odpadne minimálně jedna cestu na úřad. Při on-line žádosti navíc získají dvacetiprocentní slevu ze správního poplatku, informovali zástupci ministerstva dopravy. Služby jsou zatím dostupné jen fyzickým osobám.

Při podávání žádosti přes Portál dopravy systém automaticky předvyplní všechny známé údaje. Uživatelé také mohou uvést kontaktní údaje, na které chtějí dostávat notifikace o stavu své žádosti. Žadateli pak přijde upozornění ve chvíli, kdy má zvolený úřad nové doklady k vozidlu nebo registrační značku připravené. Majitel vozidla si následně doklady vyzvedne a zaplatí správní poplatek. Na úřadě je ale zatím stále nutné předložit ke kontrole všechny potřebné doklady ve fyzické formě.

Novinkou je možnost zažádat si o vydání doplňkové tabulky s registrační značkou, typicky pro umístění na nosič kol. „V tomto případě občan díky Portálu dopravy ušetří jednu návštěvu úřadu, pouze si tabulku na zvoleném úřadě vyzvedne,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Technické problémy se spuštěním nových služeb v portálu ministerstvo dopravy neočekává. Na případné komplikace se připravil v dosavadním zkušebním režimu. Podle Kupky už žádost týkající se změny v registru vozidel podalo dvě stě lidí i bez avíza ze strany ministerstva. Lidé na nové funkce v systému přicházejí intuitivně sami, řekl.

Právnické osoby si na on-line žádost počkají

Služby jsou zatím dostupné jen fyzickým osobám. Právnické osoby si na on-line žádost ještě počkají. „Zatím není funkční registr zastoupení, na kterém pracuje Digitální informační agentura,“ sdělil ředitel sekce silniční a veřejné dopravy ministerstva dopravy a zmocněnec pro digitalizaci Ladislav Němec. Podle ministerstva by měl registr zastoupení vzniknout ještě letos.

Doposud lidé na Portálu dopravy mohli žádat například o výměnu řidičského průkazu, zjišťovat jeho platnost, informace o vlastněných nebo provozovaných vozidlech nebo stav bodového konta. Od 1. ledna mají řidiči možnost nastavení notifikací o stavu bodového konta formou SMS nebo na e-mail. Podání žádosti je možné přes elektronickou identitu. K přihlášení mohou lidé využít bankovní identitu, mobilní klíč eGovernmentu nebo například Moje ID.

Portál dopravy zaznamenal od svého spuštění více než 500 tisíc přihlášení a jeho prostřednictvím občané požádali o výměnu více než 125 tisíc řidičských průkazů. Notifikace ke stavu bodového konta si zatím aktivovalo 20 tisíc lidí.