Předseda ÚOHS definitivně zrušil tendr ministerstva pro místní rozvoj na digitalizaci stavebního řízení

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna definitivně zrušil tendr na digitalizaci stavebního řízení (DSŘ), který ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyhlásilo v březnu. Potvrdil tak rozhodnutí svého úřadu ze září. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách úřadu.

ÚOHS se v současnosti zabývá i další smlouvou na DSŘ, kterou ministerstvo uzavřelo bez výběrového řízení v listopadu. Jak potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda, ÚOHS obdržel dva podněty žádající zákaz plnění této smlouvy. Správní řízení ale zatím neskončilo.

Dodavatele systému pro digitalizaci stavebního řízení hledalo ministerstvo ještě za předchozího vedení od roku 2021, odhadovaná cena zakázky byla 1,9 miliardy korun. Ministerstvo ale původní tendr zrušilo a letos v březnu vyhlásilo novou soutěž, v níž na začátku června zvolilo nového dodavatele, který má digitalizaci provést přibližně o 1,2 miliardy korun levněji, než byla nabídka z roku 2021.

Tento tendr ÚOHS v září zrušil a zakázal plnění smlouvy do skončení správního řízení. MMR podalo rozklad k předsedovi úřadu, který ale jeho argumenty nevyslyšel a rozhodnutí prvního stupně potvrdil. Výběrové řízení je tak zrušené.

Firma System Servis, která podnět k ÚOHS podala, měla k tendru řadu námitek. Úřad se některými z nich nezabýval, protože proti nim firma nepodala včas námitky, v několika dalších bodech nenašel důvod k zásahu.

ÚOHS ale našel pochybení MMR ve dvou bodech. Ministerstvo podle něj nejasně stanovilo podmínky pro využívání standardního softwaru v navrženém řešení. Firma, která by chtěla systém pro DSŘ navrhnout, tak nevěděla, zda může v některé části využít již existující programy nebo zda musí všechny části systému vytvořit na míru.

Další chybou byla nedostatečná specifikace schvalovacích lhůt v procesu. Tedy ministerstvo neupřesnilo, jak rychle bude jednotlivé části systému dodavateli schvalovat, a ten tak nemohl vytvořit vlastní harmonogram dodávání systému. Rozhodnutí předsedy úřadu je pravomocné, ministerstvo se mu může bránit podáním správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

Digitalizaci stavebního řízení plánuje MMR spustit od července příštího roku. Jeho provoz byl oddálen už dvakrát, úplně původně měl být systém funkční letos v létě.