Povinné vakcíny u dětí nezpůsobí horší průběh COVID-19. Očkujte, nabádá lékařka

Rodiče by neměli kvůli epidemii nemoci COVID-19 odkládat očkování malých dětí. V populaci by podle pediatričky a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové mohlo přibýt jiných infekcí, což by pro děti i pro celé zdravotnictví znamenalo velkou komplikaci. Praktičtí lékaři už na začátku března pacienty vyzvali, aby omezili zbytné návštěvy jejich ordinací. Před zamýšlenou návštěvou jim mají raději zavolat.

„Od začátku epidemie bylo zřejmé, že pokud bychom očkování přerušili, napáchali bychom víc škody než užitku. I mezinárodní zdravotnické organizace doporučují během této pandemie očkovat. Nehrozí, že by očkované dítě bylo, z hlediska průběhu onemocnění COVID-19, více v riziku. Víme, že toto onemocnění u dětí, pokud k němu vůbec dojde, probíhá v 90 % bez klinických příznaků,“ uvedla lékařka.

Podle lékařky navíc nikdo neví, kdy pandemie skončí. „Pomalu si zvykáme na to, že tato nemoc nezmizí. Začíná se ukazovat, že se musíme vrátit k léčení i jiných nemocí. Novorozenci se dále rodí, musíme je ošetřovat. Někteří rodiče s očkováním váhají, většinou ale zatelefonují svému lékaři a na vakcinaci se domluví.“

Ani dobrovolná očkování neodkládat

Předsedkyně Odborné společnosti dětských praktických lékařů Alena Šebková navíc míní, že není nutné odkládat ani dobrovolná očkování, například proti pneumokokovým infekcím u kojenců. „Právě tato infekce je častou komplikací původně virových onemocnění a může vést k závažnému poškození zdraví dítěte,“ doplnila.

Dětští lékaři nicméně neočkují děti, které jsou v karanténě kvůli nákaze novým typem koronaviru, byly v kontaktu s někým nemocným nebo mají příznaky onemocnění. V očkování se u nich pokračuje po 14 dnech od skončení karantény nebo vymizení příznaků.

„Aby se minimalizovalo riziko nákazy dětí v ordinacích praktických dětských lékařů, nastavili lékaři režim návštěv pacientů v ordinacích tak, aby se striktně oddělily akutně nemocné děti od zdravých. Pro každou skupinu je vyhrazena určitá část dne a doporučuje se ordinaci navštívit po předchozím telefonickém objednání,“ dodala Šebková.