Poslední přeživší Ležáků v den svých narozenin mluvila se školáky o tehdejší tragédii

Události: Doležalová slaví 84. narozeniny a přednášela školákům o Ležákách (zdroj: ČT 24)

Jarmila Doležalová je dnes už poslední žijící osobou, která přežila vyhlazení Ležáků v roce 1942. Válka se v současnosti do života mnoha lidí znovu vrátila, a proto se Doležalová rozhodla zajet mezi školáky a mluvit s nimi o tom. A to i v den svých čtyřiaosmdesátých narozenin.

Žije svou třetí identitu. Narodila se jako Jarmila Šťulíková. Po vyhlazení Ležáků ji nacisté se sestrou jako dvouapůlletou odvlekli do Německa a přejmenovali na Camillu Paetel. V roce 1946 se vrátila domů. S dcerou teď vydává knížky a opravuje chyby historiků.

Jarmila Doležalová při životním jubileu vzpomínala mezi školáky v Prosetíně na Chrudimsku na vyhlazení Ležáků a své nejbližší. „Když jsem byla tak malá, tak si bohužel ani rodiče nepamatuju. Je hezké, že děti mají zájem,“ řekla. „Pro paní Doležalovou to musí být bolestivé si na to pořád vzpomínat, ale i tak se to prostě mladším generacím připomínat musí,“ uvědomují si žáci. 

Samy děti si při setkání vyzkoušely roli badatelů a zkoumaly osudy čtyř konkrétních obětí ležácké tragédie. „Myslím si, že to muselo být fakt silné a náročné psychicky i fyzicky,“ dodala jedna žákyně základní školy.

„To nejhorší je, když člověk musí sledovat, co se děje ve světě. To jsou samé hrůzy a vždycky čekám, jestli se objeví nějaký zázrak, aby se něco zlepšilo. Bohužel,“ sdělila pamětnice vyhlazení Ležáků.

Zájemců o podobná setkání přibývá a Jarmila Doležalová, pokud jí to zdraví jen trochu dovolí, ráda přidá další termín.