Žena, která přežila vyhlazení Ležáků, napsala Putinovi. Žádá ho o zastavení násilí na Ukrajině

Jarmila Doležalová, poslední z těch, kteří přežili vyhlazení Ležáků nacisty v roce 1942, napsala otevřený dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Žádá ho, aby zastavil válku na Ukrajině. Když nacisté ve středu 24. června 1942 vypálili Ležáky a jejich obyvatele popravili, jako jediné přežily Jarmila Doležalová (rozená Šťulíková) se svou sestrou Marií.

Jarmila a Marie byly téměř před osmdesáti lety vybrány na poněmčení, zůstaly tak jediné ze všech ležáckých dětí a obyvatel Ležáků, které druhou světovou válku přečkaly. Při odeslání do Německa na převýchovu jim bylo jeden a dva a půl roku.

Němci popravili nebo umučili deset členů jejich rodiny a dalších pět bylo vězněno nebo odvlečeno mimo protektorát. Po válce se dívky vrátily do Československa. Staral se o ně jejich dědeček, který s podlomeným zdravím přežil koncentrační tábory v Terezíně a Buchenwaldu.

Jarmila je srdcem se všemi, kteří mají podobný osud nebo by ho mohli mít právě kvůli ozbrojeným válečným konfliktům. „Prosím Vás, aby bylo neprodleně zastaveno násilí na Ukrajině. Pro každého civilistu, pro každé malé dítě, aby nemuseli projít tím, co život připravil mně,“ vyzvala Putina v dopisu.

Nacisté Ležáky vyhladili 24. června 1942 kvůli zjištění, že parašutisté vycvičení v Británii odtamtud udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Bylo to dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. První zprávy o odbojové síti na Pardubicku dostali nacisté od parašutisty Karla Čurdy.

Nacisté vyvraždili 33 dospělých obyvatel obce, dalších pět lidí z Ležáků a více než čtyřicet spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, jedenáct jich zavraždili 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Osada byla vyrabována, vypálena a srovnána se zemí.