Poslanci v prvním čtení schválili novelu horního zákona

Praha - Majitelé domů, pod kterými se nachází ložiska hnědého uhlí, by se v budoucnu nemuseli obávat vyvlastnění kvůli těžbě. Posílit jejich práva má vládní novela horního zákona, kterou sněmovna podpořila v prvním čtení. Návrh, který vychází z koaliční smlouvy, se nelíbí těžařům, horníkům ani Svazu průmyslu a dopravy. Požadují ho naopak ekologové a těžbou nejohroženější obec Horní Jiřetín.

Lidé žijící v oblastech těžby uhlí jsou chráněni územními limity. Ty by však mohly v příštích letech přestat platit. Zrušení možnosti vyvlastění jim má přinést větší jistotu, že o svůj majetek nepřijdou. Vše by ale ještě mohla upravit chystaná větší novela horního zákona. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) nedávno uvedl, že stát by si měl možnost vyvlastnit pozemky kvůli těžbě uhlí ponechat.

Příspěvek na školství zřejmě budou dostávat jen některé obce 

Příspěvek na školství už asi nebudou dostávat z daní všechny obce, ale jen ty, které zřizují základní nebo mateřskou školu. Počítá s tím návrh novely školského zákona, který podpořila sněmovna. Vládní předloha míří do školského výboru a do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.   

Změna školského zákona reaguje podle ministra Petra Fialy na novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která nově nastavuje rozdělení daňových výnosů pro obce a je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. 

V prvním čtení dnes prošla i předloha KSČM, která ruší strop u odvodů na zdravotní pojištění. Změna by podle komunistů přinesla do zdravotnictví víc peněz, naopak podle vlády by příjmy nijak výrazně nezvýšila. Zpravodaj Marek Šnajdr (ODS) podotkl, že nepodal návrh na zamítnutí už v prvním čtení jen proto, že podobnou úpravu obsahuje vládní balík ke stabilizaci veřejných rozpočtů.   

Odstranění horní hranice, od níž už se pojistné neodvádí, požadují komunisté dlouhodobě. Stejný návrh předložili ve sněmovně už před třemi lety, poslanci o něm ale do voleb nerozhodli.