Polovina Česka zažila letní den. Padaly rekordy, nejtepleji bylo v Hradci

Až nad 27 stupňů Celsia vystoupala ve čtvrtek teplota na některých místech v Česku a zhruba polovina republiky zažila letní den – tedy takový, kdy je více než 25 stupňů. Nejtepleji bylo v severní části Čech, na šestnácti místech také padly historické teplotní rekordy pro 25. duben.

Nejvýše vystoupala ve čtvrtek teplota v Hradci Králové a také v Doksanech na Litoměřicku – shodně na 27,1 stupně Celsia, informovala Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu. Jen o desetinu stupně méně bylo v Poděbradech, Dobřichovicích, Ústí nad Labem a Děčíně.

Zhruba v polovině republiky bylo více než 25 stupňů, nastal tedy letní den. Letos první takový zažili v Plzni. Na šestnácti ze 150 stanic, které měří více než 30 let, potom padly historické rekordy. Například v Českých Budějovicích, kde bylo 26,9 stupně Celsia, se historické maximum změnilo po 57 letech. Až dosud byl nejteplejším budějovickým 25. dubnem ten z roku 1962.

x
Zdroj: ČT24

Teplé počasí by mělo v Česku přetrvat ještě den. O víkendu se ale počasí změní. Od západu přijde studená fronta a již v pátek odpoledne začne v Čechách pršet. Na Moravě a ve Slezsku bude pršet od soboty. Zároveň se ochladí, v sobotu klesnou teploty na 13 až 17 stupňů, v dalších dnech bude ještě chladněji.