Politolog Robejšek založil konzervativní stranu Realisté, za rok se vidí ve sněmovně

Politolog Petr Robejšek založil pravicově konzervativní stranu Realisté. Jejím programem má být hájení rodiny, bezpečnosti a národních zájmů. Detailní program strana představí na jaře, kdy se také rozhodne, zda bude stavět i vlastního kandidáta na prezidenta.

„Na jaře představíme velmi konkrétní politický program pro volby a na podzim počítáme s tím, že zasedneme v Poslanecké sněmovně. Zvolení předsedy strany se odehraje někde v únoru, březnu,“ řekl Robejšek. Zatím stranu vede jako mentor, který určuje její programové cíle, svou kandidaturu na předsedu vnímá jako nepravděpodobnou.

Volební potenciál nové strany odhaduje Robejšek na 20 procent. Chce získat hlasy voličů, kteří dosud nenašli na politické scéně stranu, s níž by se ztotožnili. Kromě toho chce oslovit i zklamané voliče pravicových stran a hnutí ANO, které se podle něj posouvá stále víc doleva.

Robejšek také popřel informaci serveru Echo.cz, že za stranou stojí skupina Penta, jejíž spolumajitel Marek Dospiva podporoval jeho think tank Institut 2080. Správní radu institutu Robejšek opustil ve středu. Mluvčí skupiny Penta Ivo Mravinac sdělil, že Dospiva finanční podporu ze svých soukromých peněz do budoucna nevylučuje.

Události, komentáře o vzniku strany Realisté (zdroj: ČT24)

Kritik EU oceněný Zemanem

Nyní 67letý Robejšek vystudoval v Praze sociologii, v roce 1975 emigroval do západního Německa. Později působil v hamburském Mezinárodním institutu pro politiku a ekonomiku, který v letech 1998 až 2007 řídil. Dlouhodobě patří mezi kritiky Evropské unie. Robejškovi kritici, jako například Pavel Šafr, považují jeho postoje za proruské a protizápadní. Prezident Miloš Zeman letos Petru Robejškovi udělil Medaili Za zásluhy.

Časopis Respekt v roce 2003 uvedl, že Robejšek v článku pro sborník o globalizaci z roku 2000 opsal několik pasáží textu brémského politologa Gregora Waltera v magazínu pro mezinárodní vztahy ZIB, aniž uvedl zdroj citace. Robejšek se hájil tím, že text opsal student, kterého si najal na sehnání rešerší pro svůj článek, a uvedl, že se cítí být tímto studentem podveden.