Policie stíhá jednu osobu kvůli zpronevěře dotací na integraci ukrajinských uprchlíků

Za zpronevěření dotace na integraci Ukrajinců pražskou nadací Help Ukraine policie zahájila stíhání jednoho muže. České televizi to potvrdil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Zda obvinění rozšíří, zatím není jasné, vyšetřování není u konce. Nadace v minulosti dostala od státu na provoz komunitního centra dvacet milionů korun. Zakladatele organizace Vladimíra Gergela podle informací Reportérů ČT policie podezírá, že si ze zpronevěřených peněz koupil byt v Braníku.

„V průběhu června obvinili kriminalisté jednoho muže z trestného činu dotační podvod, vyšetřování případu nadále pokračuje,“ řekl Rybanský. S ohledem na stále probíhající vyšetřování odmítl poskytovat jakékoliv doplňující informace.

Ministerstvo školství poskytlo nadaci Help Ukraine dotaci celkem dvacet milionů korun na otevření Komunitního centra Roztyly, které mělo sloužit k integraci ukrajinských dětí a jejich rodičů.

Podmínky dotace stanovovaly, že peníze měly být určeny například na výuku češtiny nebo zajištění pitného režimu pro děti, aby mohla být účast dítěte v adaptační skupině pro rodiče zdarma. Nadace ale podle zjištění Reportérů ČT od klientů vybírala poplatky za stravu a svým zaměstnancům neplatila za odvedenou práci.

Vladimír Gergel vzápětí poté, co nadace obdržela první patnáctimilionovou ministerskou dotaci, poslal na účet své matky zhruba dva miliony, uvedli Reportéři ČT. Později údajně z účtu nadace vybral šest milionů v hotovosti a obratem zaplatil osm milionů za koupi bytu v pražském Braníku. „V rámci prověřování byl zajištěn podíl v jednom bytovém družstvu, jelikož by se mohlo jednat o výnos z trestné činnosti,“ uvedl v lednu na dotazy Reportérů ČT policejní mluvčí Jan Daněk.