Policie obvinila sedmnáct lidí z krácení daně se škodou třicet milionů korun

Policie obvinila sedmnáct lidí z krácení DPH, praní špinavých peněz a z členství v organizované zločinecké skupině. V případě prokázání viny jim hrozí až třináct let vězení. Pachatelé se podle kriminalistů obohatili trestnou činností nejméně o třicet milionů korun.

Podle kriminalistů skupina páchala trestnou činnost od srpna 2021. Jménem řady krycích společností vytvářela za provizi fiktivní faktury pro skupinu zájemců, a umožnila jim tak zkrátit daň. Jako předmět fiktivního plnění na fakturách uváděla hlavně služby, zejména zprostředkování související s agenturním zaměstnáváním.

„Zahrnutím fiktivních faktur do účetnictví odběratelských společností došlo ke zkrácení DPH, jinými slovy společnosti nelegálně ‚ušetřily‘ na dani,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. K zastření trestné činnosti skupina podle vyšetřovatelů založila řadu bankovních účtů, na které převáděla peníze, v hotovosti je vybírala a vracela zpět odesílatelům.

Minulý týden centrála zadržela dvacet pět lidí, sedmnáct z nich následně obvinila a čtyři z nich poslal soud do vazby. Při domovních prohlídkách bydlišť a kanceláří našli policisté nelegálně držené střelné zbraně, několik milionů korun v české i zahraniční měně, šperky a hodinky.

Na případu, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, se v rámci metody Daňová Kobra podíleli pracovníci Finančního analytického úřadu a Generálního finančního ředitelství.