Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace zakázek ČD. Figuruje v něm bývalý fotbalový funkcionář Rogoz

Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace veřejných zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách. České televizi to sdělil státní zástupce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Případ vyplul na povrch v souvislosti s odposlechy Romana Rogoze, blízkého spolupracovníka někdejšího místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Server Seznam Zprávy v únoru uvedl, že mezi obviněnými figuruje mimo jiné i Rogoz. Obviněným hrozí tresty od dvou do osmi let.

„V daném případu policejní orgán dne 23. 9. 2022 doručil Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze spisový materiál spolu s návrhem na podání obžaloby na všechny obviněné,“ napsal na dotaz ČT státní zástupce Scholle, který případ dozoruje.

Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) měli obvinění jako organizovaná skupina v roce 2020 získávat prostřednictvím bývalého zaměstnance Českých drah informace o cenových nabídkách soutěžících u probíhajících řízení. Snažili se tak ovlivnit zakázky náhradní autobusové dopravy pro předem spolupracujícího dodavatele s cílem získat finanční provizi.

„Celkem se mělo jednat o osm zakázek v celkové hodnotě 18 milionů korun, přičemž ve dvou případech došlo podle našich závěrů k dokonání trestných činů a v šesti případech k pokusům o jejich spáchání,“ řekl v únoru mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Dodal, že Českým drahám vznikla přímá škoda tři miliony korun.

Obvinění čelí i masér vyšehradského klubu

Bývalým zaměstnancem Českých drah, který zodpovídal za zakázky veřejné dopravy, má být podle serveru Seznam Zprávy Albert Oláh. Kromě Oláha a Rogoze, který v minulosti působil jako činovník ve fotbalovém klubu Slavoj Vyšehrad, čelí podle serveru obvinění také masér vyšehradského klubu David Bejdák a Petr Heidenreich. Ten ještě v první polovině roku vykonával funkci místopředsedy ligového výboru, řídicího orgánu Ligové fotbalové asociace.

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy a podvod obviněným lidem v případě odsouzení hrozí tresty odnětí svobody od dvou do osmi let.

Policie se tímto případem začala zabývat na základě odposlechů Rogoze, kterého vyšetřovala kvůli rozsáhlé kauze ovlivňování fotbalových utkání a korupce. V kauze s krycím jménem Šváb již bylo obžalováno celkem 21 lidí včetně Rogoze a Berbra. Mezi obžalovanými je také právnická osoba Slavoj Vyšehrad.