Policie navrhla obžalobu šesti lidí a čtyř firem v kauze dezinfekce stadionů

Policie navrhla obžalovat šest lidí a čtyři firmy v souvislosti se smlouvou na provedení dezinfekce fotbalových stadionů. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Zakázku hradila Fotbalová asociace ČR (FAČR). Za podvod a praní špinavých peněz hrozí stíhaným dva až osm let vězení. Podle dřívějších informací médií figuruje mezi obviněnými příbramský druholigový fotbalový klub i jeho majitel Jan Starka a také někdejší místopředseda FAČR Roman Berbr.

Ibehej bez dalších podrobností doplnil, že kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze a že nikdo z obviněných není ve vazbě.

Kauza začala ještě za bývalého vedení FAČR. Na nesrovnalosti kolem zakázky na dezinfekci upozornila v prosinci 2020 kontrolní a revizní komise fotbalové asociace. Loni pak asociace oznámila, že v kauze není obviněn žádný z jejích současných zaměstnanců. Naopak tehdy naznačila, že jedním z obviněných je Berbr.

Zakázku získala firma bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha. Od FAČR dostala 9,89 milionu korun na dezinfekci devadesáti stadionů včetně šaten a chodeb. Podle dřívějšího zjištění Radiožurnálu ale z dokumentů o převodu peněz vyplývá, že si je přerozdělilo více osob.

Podle kontrolní komise byl objem prací, a tudíž i celková cena extrémně nadsazené. Většinu částky asociace dostala zpět, protože s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě zbylo zhruba sedm set tisíc korun. Seznam Zprávy loni v srpnu uvedly, že mezi obviněnými z praní špinavých peněz je i současný vlastník příbramského klubu Starka mladší.

Kriminalisté kvůli případu zasahovali v sídle asociace předloni v únoru. Půl roku předtím vypukla jiná aféra kolem Berbra, která se týká údajné korupce a ovlivňování výsledků zápasů a kterou nyní řeší soud.