Počet pacientů s covidem v nemocnicích dál klesá

V Česku za neděli přibylo 2246 případů covidu-19. Laboratoře odhalily také 346 podezření na opakovanou nákazu. Méně nakažených bylo pouze v prvních dvou dnech letošního roku. Stále klesá také počet hospitalizovaných. Aktuálně je v nemocnicích s koronavirem méně než 1600 lidí, což je nejméně od konce ledna. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V nemocnicích je s koronavirem 1584 pacientů, nejméně od druhé poloviny ledna. Nepatrně klesla i incidence. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 465 nakažených. 

Na začátku týdne bylo s covidem hospitalizovaných více než 2300 pacientů, jejich počet tak klesl zhruba o sedm stovek. V těžkém stavu je 88 hospitalizovaných, což je přibližně o čtyřicet méně než na začátku týdne.

Epidemie zpomalovala celý uplynulý týden. Hygienici od pondělí potvrdili nákazu celkem u 49 810 lidí. O týden dříve jich bylo více než 54 tisíc. 

Méně testů a očkování

Méně se ale průběžně testuje. V neděli laboratoře provedly necelých 9 tisíc testů, proti minulému týdnu to je pokles o třetinu. Roste naopak pozitivita testovaných. Například u nejčastějších preventivních testů bylo v neděli pozitivních 23,48 procenta lidí, před týdnem to bylo necelých 16 procent. 

Snižuje se i zájem o očkování. V neděli zdravotníci podali 141 dávek vakcíny, méně jich bylo pouze první den letošního roku. Nejčastěji si lidé nyní chodí pro třetí posilující dávku vakcíny, v neděli ji dostalo 114 zájemců. Celkový počet dávek aplikovaných od začátku vakcinace se blíží 17,5 milionu.  

V Německu mírně klesla incidence

V Německu za neděli přibylo 67 501 nakažených koronavirem. Sedmidenní incidence, která udává počet nakažených na sto tisíc obyvatel, je na hodnotě 1700,6 a proti nedělní hodnotě 1723 tak mírně klesla. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na data Institutu Roberta Kocha. 

Denní bilance potvrzených případů covidu-19 v Německu v posledních dnech stále rostly. Pondělní údaje však bývají nižší, o víkendu hlásí počty nakažených méně zdravotnických zařízení. Odborníci rovněž předpokládají, že velký počet případů infekce zůstává kvůli omezeným kapacitám testování a trasování nezachycen. 

Šanghaj zahájila několikadenní uzávěru

Čínské město Šanghaj s 27 miliony obyvatel v pondělí zahájilo plánovanou dvoufázovou protipandemickou uzávěru. Důvodem je plošné testování na covid-19. Úřady omezily provoz na dálnicích a zavřely mosty i tunely.

První fáze uzávěry se týká východní části města a potrvá do 1. dubna. Následovat bude uzavření druhé části finanční metropole. V oblastech, kde se zrovna bude testovat, nebude fungovat veřejná doprava a firmy budou muset pozastavit výrobu.

Agentura AP uvedla, že obyvatelé Šanghaje v neděli v mnoha supermarketech vykoupili potraviny, nápoje a potřeby do domácnosti.

Čína s 1,4 miliardy obyvatel v neděli zaregistrovala 5134 případů covidu-19 u lidí, kteří nemají příznaky nemoci, a 1219 případů u lidí s příznaky, napsala agentura Reuters. Většina asymptomatických případů připadá právě na Šanghaj.