Písničkář Hutka se Srpovi omlouvat nemusí, rozhodl Nejvyšší soud

Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu ve sporu s písničkářem Jaroslavem Hutkou. Podle pravomocného rozsudku se Hutka nemusí omlouvat za tvrzení, že na něj Srp donášel komunistické Státní bezpečnosti (StB). Nejvyšší soud podle databáze InfoSoud rozhodl bez veřejného jednání v lednu, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil.

Výsledek Hutka potvrdil, celou záležitost nyní pokládá za vyřízenou. Srp by se ještě teoreticky mohl obrátit na Ústavní soud, musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Prezident Miloš Zeman chtěl v roce 2017 prosadit Srpa do etické komise oceňující účastníky protikomunistického odboje, což Hutka kritizoval. Žaloba se týkala třinácti výroků, které Hutka uvedl na Facebooku a následně v rozhovorech pro média. Písničkář napsal, že „má ve svém estébáckém spise na sebe čtyři udání od Karla Srpa“. Srpa také nazval lhářem a přirovnal ke kanálu a zmetkovi.

Pražské soudy pokládaly vyjádření na Facebooku za skutkové tvrzení, které mělo základ v archivních dokumentech. Hutkova prohlášení v rozhovorech byla podle verdiktu hodnotícími úsudky.

„Žádný z těchto úsudků neshledává odvolací soud jako nepřiměřený. Zaznívaly v debatě o věcech veřejných, vycházely z pravdivých premis. Použité výrazy jako kanál nebo zmetek nelze mít navzdory expresivitě za samoúčelné urážky, jejichž jediným cílem by bylo znevážení osoby žalobce (Srpa),“ uvedla v roce 2021 předsedkyně odvolacího senátu Kateřina Sedláková. Srpův právník reagoval tím, že pojmy jako zmetek nebo kanál nepatří do veřejné debaty, verdikt označil za nebezpečný precedent.

ÚSTR: Srpova spolupráce s StB je doložitelná

Srp se domáhal omluvy a toho, aby Hutka sporný příspěvek stáhl a soud zpěvákovi zakázal šířit informace o Srpově spolupráci s StB. Trval na tom, že jsou nepravdivé a že byl v materiálech StB evidován neoprávněně a nikoho neudával. Badatelé z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ale vypověděli, že Srpova spolupráce s StB je v archivech jednoznačně doložitelná.

Jazzová sekce se za komunistické totality podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací, Srp byl kvůli tomu i vězněn. Zeman ho v roce 2013 ocenil medailí Za zásluhy. Proti Zemanově snaze o Srpovo prosazení do etické komise se ozvali někteří historici, sama komise i členové Jazzové sekce. Nominaci nakonec odmítl spolupodepsat tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman Srpa navrhl také do Rady ÚSTR, tuto nominaci odmítl Senát.