Peníze bude možné poslat přes telefonní číslo, bankéři chtějí omezit mylné transakce

Události: Platby na telefonní číslo (zdroj: ČT24)

Posílat platby by brzy mohlo být možné pouze se znalostí telefonního čísla. Novinku připravuje Česká bankovní asociace (ČBA) společně s centrální bankou. Podobný systém funguje ve Spojených státech, v Lotyšsku nebo na Slovensku. Takzvaná platba na kontakt má transakce zjednodušit.

Pokud odesílatel nebude znát číslo účtu, nově mu bude stačit to telefonní. Bankéři si od nového způsobu transakcí slibují méně chybně poslaných plateb. Podle bankovní asociace jsou totiž velmi časté.

„Lidé často spletou například kód banky a jako naschvál u jiné banky účet existuje se stejným číslem. Peníze tam odejdou, pak se to musí celé složitě řešit. Nově aplikace také budou umět kontakt najít v telefonním seznamu, pokud to bude váš kontakt, takže tím se také sníží počet omylů,“ vysvětluje mluvčí ČBA Radek Šalša. 

Posílání plateb na telefonní číslo chtějí banky spustit od listopadu. Nejpozději by ale novinka měla začít fungovat od začátku ledna. Podle Šalši už v srpnu proběhne testovací režim. 

Aby šlo platby na telefonní číslo posílat, budou muset uživatelé tuto možnost jednorázově potvrdit v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Registr pak bude spravovat Česká národní banka.

„Majitel více bankovních účtů bude moci do této služby zaregistrovat pouze jeden účet, který se bude párovat s telefonním číslem,“ doplňuje mluvčí České národní banky (ČNB) Petra Vodstrčilová s tím, že ČNB bude spravovat registr čísel kvůli zajištění ochrany citlivých dat. 

Později by měl podobný registr fungovat i s e-mailovými adresami. Do systému plateb na kontakt se v tuto chvíli plánuje zapojit devět bankovních domů.