Posílat peníze bude možné i bez čísla účtu, plánují banky. Postačí znát telefon

Podle České bankovní asociace bude od příštího roku možné posílat peníze bez znalosti čísla účtu příjemce, postačí telefonní číslo. Asociace, která službu připravuje společně s Českou národní bankou, ji nazývá platbou na kontakt, slibuje si od ní, že zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. V budoucnu by chtěla umožnit převádět peníze i jen se znalostí e-mailové adresy.

Posílání peněz bez zadání čísla účtu začne Česká bankovní asociace testovat letos v létě, naplno by chtěla platby na kontakt spustit od příštího roku. „Předpokládáme, že službu budeme moci spustit od nového roku, pokud testování neodhalí nečekané komplikace a budou připraveny i jednotlivé banky, které se nyní na projektu podílejí. Začínáme s mobilními čísly, ale do budoucna by se systém mohl rozšířit i o další možné kontakty pro párování s číslem účtu, jako například o emailové adresy,“ uvedl člen bankovní rady České národní banky Oldřich Dědek.

Role centrální banky je klíčová, bude spravovat registr propojující telefonní čísla a čísla účtů.  Bance plátce pak ČNB na dotaz sdělí, jestli je telefonní číslo v registru uvedeno, a pokud ano, sdělí i číslo účtu příjemce. Z komerčních bankovních ústavů se zatím přihlásilo k platbám na kontakt devět. Jejich klienti se budou muset do nové služby sami přihlásit a provázat telefonní číslo s číslem svého účtu.

Kromě toho, že se zasílání peněz usnadní, protože lidé častěji znají telefony jiných než čísla jejich účtů, slibují si banky od novinky, že se tak bude předcházet chybám. K nim při zadávání desetimístného čísla účtu dochází podle experta bankovní asociace pro platební styk Tomáše Hládka často.

„Kopírováním nebo přepisováním čísla účtu často dochází ze strany klientů k chybám, které banky musí následně řešit. V lepším případě chybně zadané číslo účtu neexistuje, což umí systémy bank odhalit. Stává se ale i to, že zadáním třeba nesprávného kódu banky peníze dorazí na úplně cizí konto. Od plateb na kontakt si vedle většího pohodlí pro klienty slibujeme méně takových omylů a další urychlení platebního styku,“ řekl.

Platby na kontakt jsou další inovací v platebním styku z poslední doby. Stále větší oblibu si u klientů českých bank získávají okamžité platby, které se na trhu poprvé objevily v roce 2018 a jež nyní svým klientům nabízí dvanáct bank. Peníze se jejich prostřednictvím převedou kdykoliv mezi libovolnými účty za několik vteřin. Odpadá tak prodlení mezi zadáním a připsáním platby na účet. Nyní je už každá pátá transakce v režimu okamžité platby.