Olomouckým krajem prošly silné bouřky, voda zaplavila sklepy nebo garáže

Přes Olomoucký kraj prošel pás silných bouřek. Hasiči vyjeli do obce Dzbel na Prostějovsku, kde voda zaplavila několik sklepů a garáží. Voda se po vydatném dešti vlila i do nedaleké osady Ladín a obce Ponikev. Za obcí Dzbel byla uzavřena část komunikace, která byla poškozena přívalovým deštěm, řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Předtím bouřky zasáhly i jih Moravy, kde museli hasiči na řadě míst odčerpávat vodu. Později večer s následky bouřek bojovali i hasiči v Moravskoslezském kraji.

Silné bouřky ve středu odpoledne podle Balážové zasáhly zejména okolí Konice na Prostějovsku. „Ve Dzbelu zaplavila voda z polí jednu ulici a vlila se i do některých sklepů a garáží. Na místě je šest jednotek, které čistí těžkou technikou propustky, aby voda mohla odtéct,“ pokračovala Balážová. Hasiči také čerpali vodu ze sklepů. „Se Správou železnic monitorujeme místní trať, zda nedošlo rovněž k jejímu poškození,“ podotkla mluvčí.

Silné deště se podle Českého hydrometeorologického ústavu objevily i na Jesenicku. Na stanici Zlaté Hory spadlo ve velmi silné bouřce jen za půl hodiny 33,4 milimetru srážek, tedy 33,4 litru vody na metr čtvereční.

Bouře zasáhly odpoledne a vpodvečer rovněž Jihomoravský kraj. Hasiči tam vyjížděli do 19:00 ke třem desítkám zásahů souvisejících s bouřkami. Nejvíce zásahů bylo v regionu Boskovic, a to převážně čerpání vody, sdělili na síti X. Na Blanensku voda zaplavila podle informací Českých drah trať Skalice nad Svitavou – Boskovice. Podle drah tam bude provoz obnoven zřejmě až ve čtvrtek v poledne, místo vlaků byly nasazeny autobusy.

Později večer se silné bouřky objevily i v Moravskoslezském kraji. Mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák uvedl po 22:00 na síti X, že od 20:40 řešili 37 událostí spojených s čerpáním vody po bouřkách, všechny v okrese Opava.