Okamuru chce kvůli Letům odvolat 70 poslanců, řada dalších se nerozhodla. „Je to kampaň lidovců,“ říká šéf SPD

UDÁLOSTI: Pro odvolání Okamury z vedení sněmovny je 70 poslanců (zdroj: ČT24)

Podle zjištění České televize je pro odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z vedení Poslanecké sněmovny 70 poslanců. Rozhodující však při případném hlasování zřejmě bude postoj 48 nerozhodnutých a 35 zákonodárců, kteří na dotaz ČT neodpověděli. Odvolat Okamuru z funkce místopředsedy sněmovny navrhli lidovci kvůli výrokům o koncentračním táboře v Letech. Sám Tomio Okamura hovoří o lidovecké „lživé kampani“.

Co z lidoveckého návrhu změny ve vedení dolní parlamentní komory vzejde, zatím není jasné. Česká televize oslovila poslance s dotazem, jak budou hlasovat. Odpovědělo 165 z nich, přičemž 70 se chystá hlasovat pro Okamurovo odvolání a 47 proti. Další se ještě nerozhodli.

K těm, kteří podpoří odvolání místopředsedy Poslanecké sněmovny, se na jednání svého poslaneckého klubu zařadili Piráti, podobné je i stanovisko ČSSD.

ODS o tom ještě bude jednat, většina z jejích oslovených poslanců je však pro odvolání. Předseda občanskodemokratického klubu Zbyněk Stanjura řekl v Interview ČT24, že i on je pro odvolání Okamury z místopředsednické funkce.

Odvolání T. Okamury z funkce místopředsedy sněmovny
Zdroj: ČT24
Odvolání T. Okamury z funkce místopředsedy sněmovny
Zdroj: ČT24

Proti Okamurovu odvolání je nejsilnější uskupení ve sněmovně – hnutí ANO – byť několik jeho poslanců sdělilo ČT, že předsedu SPD ve vedení dolní komory nechtějí. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek však ujistil, že „jako klub nebudeme pro zařazení tohoto bodu na program jednání sněmovny a nebudeme pro odvolání Tomia Okamury“.

Od Tomia Okamury, ale i poslance SPD Miloslava Roznera zazněly v posledních dvou měsících kontroverzní výroky, které se týkaly koncentračního tábora v Letech u Písku. Ten sloužil v letech 1942 a 1943 ke koncentraci Romů a Sintů z českých zemí před jejich transporty do Osvětimi.

obrázek
Zdroj: ČT24
Miloslav Rozner na sjezdu SPD
Zdroj: ČT dle nahrávky ze sjezdu SPD

Na výroky představitelů SPD reagoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek návrhem na odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. „Není možné, aby člověk strany, jejíž někteří členové například používají termíny jako ‚neexistující pseudokoncentrák‘, zastával tak vysokou ústavní funkci,“ řekl Bartošek.

Sám Okamura hovoří o lživé kampani. Odmítl, že by popíral holokaust, řekl, že podporuje například vybudování památníku v Brněnci na Svitavsku. „Odsuzuji jakékoliv násilí, odsuzuji jakékoli shromažďování lidí proti jejich vůli. Toto je kampaň KDU-ČSL,“ řekl v rozhovoru pro Události ČT. „Já jsem nikdy nic nezpochybňoval, ani naše hnutí,“ dodal.

Není však jasné, zda SPD podpoří myšlenku ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO), který by chtěl, aby měla Česká republika nový významný den – den romských obětí holokaustu. Tomio Okamura uvedl, že by raději chtěl uzákonit jako významný den připomínku všech obětí holokaustu. Ten přitom již v českém kalendáři existuje patnáct let a připadá na 27. leden (Mezinárodní den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti). Právě toho dne zazněly v rozhovoru pro DVTV Okamurovy výroky o letském táboře.