Muzeum romské kultury žádá Okamuru o omluvu za výrok o táboře v Letech

Muzeum romské kultury žádá předsedu SPD Tomia Okamuru, aby se veřejně omluvil za výrok o koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku. V rozhovoru pro DVTV v sobotu s odkazem na knihu uvedl, že tábor nebyl oplocený a lidé tam měli volný pohyb. Podle odborníků z Muzea romské kultury se však jedná o nepravdivé tvrzení, které jitří protiromské nálady ve společnosti a pošlapává památku obětí perzekuce a genocidy Romů za druhé světové války.

Okamura v rozhovoru jako na svůj zdroj odkázal jednak na na nespecifikovaný citát bývalého prezidenta Václava Klause, jednak na knihu Akademie věd, kterou označil „Tábor Lety, fakta a mýty“. Podle vyjádření Muzea romské kultury taková kniha neexistuje.

Okamura v sobotu zprvu rozhovor na kameru DVTV odmítal, zmiňoval, že má horečku, pak přece jen na několik otázek odpověděl. Uvedl, že se na něj obrátila řada Židů s otázkou, proč Česko staví tábor v Letech na stejnou úroveň jako vyhlazovací tábor v Osvětimi. Následovalo tvrzení, že tábor v Letech nebyl oplocený.

Moderátorka poté Okamuru přerušila, větu nestihl dokončit. Pak rozhovor završil politikův verbální útok na DVTV. Médium označil za „Bakalův šunt“. Podnikatel Zdeněk Bakala stojí za vydavatelstvím Economia, pro které DVTV dodává videoobsah.

„V období let 1940–1943, tedy od zřízení kárného pracovního tábora až do doby, kdy byl tzv. cikánský tábor srovnán se zemí, byl areál tábora obehnán vysokým dřevěným plotem s ostnatým drátem v jeho horní části a hlídán ozbrojenými strážemi. O tom svědčí nejen dobové písemné prameny a svědectví pamětníků, ale také prameny fotografické,“ stojí ve vyjádření historika Dušana Slačky a ředitelky muzea Jany Horváthové.

Muzeum romské kultury má památník v Letech u Písku v březnu převzít do své péče. Podle pracovníků muzea byly romské a další rodiny včetně žen, dětí a starých lidí v Letech hromadně internovány v období mezi srpnem 1942 a srpnem 1943.

Akademie věd ČR vydala k problematice letského tábora v roce 1999 publikaci Historikové a kauza Lety. „Tato publikace neobsahuje tvrzení o tom, že by tzv. cikánský tábor v Letech nebyl oplocen. Akademie věd ani žádný jiný subjekt nevydaly publikaci, která by se jmenovala Tábor v Letech, fakta a mýty,“ uvedli v prohlášení Slačka s Horváthovou.

V roce 2005 tehdejší prezident republiky Václav Klaus řekl, že tábor nebyl „koncentrační tábor v tom slova smyslu,“ s tím, že tábor nebyl určen pro Romy, ale „pro ty, kteří odmítli pracovat“. Klausův názor vyvolal pobouření v řadách romských organizací i politiků. Podobně jako Klaus se už v srpnu 2014 vyjádřil také Okamura, jehož slovy se zabývala policie, která pak trestní oznámení odložila.