Pelikán apeluje na Okamuru kvůli slovům o Letech. Lidovci ho nechtějí v čele sněmovny

Kvůli výrokům o Letech už padlo několik trestních oznámení (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) vyzval místopředsedu sněmovny a předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru, aby zanechal výroků zpochybňujících tragédii osudů lidí, kteří prošli táborem v Letech u Písku. KDU-ČSL chce dokonce Okamuru odvolat z pozice místopředsedy sněmovny, jeho výroky považují lidovci za zpochybnění holocaustu. Sám šéf SPD uvedl, že jeho hnutí nezpochybňuje utrpení lidí v táboře v Letech, má výhrady k řešení piety. Obvinění z popírání holocaustu označil za kampaň proti SPD.

Robert Pelikán vyjádřil znepokojení nad Okamurovými výroky, které se týkaly koncentračního tábora v Letech. Vyjádřil obavu, že Okamura vychází z mylných informací, ale označil za zbytečné vést polemiku o pravdivosti příspěvků šéfa SPD.

„Nezáleží totiž na tom, zda byl, nebo nebyl tábor v Letech oplocen, případně jak obtížné pro vězně bylo tento plot překonat. Ať tak či onak, Lety jsou místem, kde zbytečně, barbarsky a v hrůzných podmínkách umíraly stovky lidí. Pro další z obětí válečné mašinerie se tábor stal zastávkou před továrnami na smrt, kde je čekalo vyhlazení a kde jim nebylo umožněno své životy dožít,“ zdůraznil ministr.

Přestaňte poměřovat míru tragédie

Pelikán jménem těchto osudů Okamuru důrazně požádal, aby „zanechal poměřování toho, čí tragédie byla tragičtější, přestal soutěžit o to, kdo byl vyhlazován hůř, a připojil se ke společnému uctění památky těch, kteří za války trpěli nebo zahynuli.“

Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

„Omlouvám se za moje nepřesné vyjádření k oplocení tábora v Letech u Písku – podle historiků oplocení tábora bylo dřevěné, místy laťkovým plotem, v plotě byly sice díry, ale pravda, byl tam, i když ho po většinu historie nikdo nehlídal,“ uvedl. Ve videu na svém profilu řekl, že „dozorci dostali zbraně a začali tábor skutečně hlídat“ až po únoru 1943 kvůli útěkům nakažených tyfem.

Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holocaustu. Česko-romské sdružení Konexe podalo na předsedu SPD trestní oznámení. Podle sdružení jsou Okamurovy výroky popíráním genocidy.

Lidovci nechtějí Okamuru ve vedení sněmovny

Utrpení nerozlišuje, z kterého jste etnika, jakého jste vyznání a komu zrovna v politickém světě překážíte. Situace, která zde vzniká, nám začíná připomínat 30. léta, kdy dochází k nálepkování některých skupin obyvatel, a vnímáme to jako zcela zásadní nebezpečí pro demokracii a bezpečnost České republiky.
Jan Bartošek
místopředseda KDU-ČSL

Místopředseda lidovců Jan Bartošek oznámil, že chce získat 40 poslaneckých podpisů pro zařazení příslušného bodu na program nejbližší schůze dolní parlamentní komory, která začne 27. února.

Lidovcům vadí výroky Okamury o protektorátním koncentračním táboře v Letech u Písku, považují je za zpochybnění holocaustu. „V praxi se ukazuje, že zlo vítězilo vždy, když slušní lidé mlčeli. A my jsme se rozhodli, že nebudeme mlčet k výrokům zástupců SPD,“ řekl Bartošek. „Jsme přesvědčeni, že není možné, aby v tak vysoké ústavní pozici byl člověk, který říká, že v Letech nebyl koncentrační tábor, že tam lidi neumírali, že nebyli mučeni,“ uvedl k návrhu na odvolání Okamury.

Komunisté lidovce nepodpoří, zlehčování holocaustu ale odmítají

Bartošek chce oslovit poslance ze všech ostatních klubů, aby návrh podpořili. Považuje věc za natolik zásadní, že předpokládá podporu dalších poslanců. „Je pro nás důležité, aby ve vysokých ústavních funkcích byli lidé, kteří ctí svobodu, lidská práva, demokracii a nepřekrucují historická fakta,“ uvedl Bartošek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že komunisté se k lidovecké iniciativě nepřipojí, odmítl ale zlehčování holocaustu. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že lidé pronášející podobné výroky jako Okamura by se nad sebou měli zamyslet. „Všichni víme, co byl tábor v Letech, popřípadě v Hodoníně. A že ti lidé směřovali do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, je prostě fakt. A zlehčovat něco takového je minimálně velmi neslušné,“ řekl Dolejš.

Šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský uvedl, že poslanci Starostů lidovecký návrh podpoří. Stejně se zachovají i poslanci TOP 09, uvedla místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Návrh osobně podporuje i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, podle něhož jsou výroky poslanců SPD za hranou. Stanovisko celého poslaneckého klubu sociální demokracie ale zatím nechtěl předjímat, o věci bude teprve jednat. 

Podporu lidoveckému návrhu nevylučují ani občanští demokraté, ačkoli o něm s KDU-ČSL ještě nejednali. „Pokud takový návrh bude mít širší podporu, tak proč ne,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Nicméně musíme se na to dívat realisticky. Hlasovací mašinerie 115 hlasů ANO, KSČM, SPD zvolila Tomia Okamuru do vedení Poslanecké sněmovny. Hlavně by muselo změnit hnutí ANO svůj názor,“ upozorňuje Stanjura.

Jsme obětí kampaně, reaguje Tomio Okamura

Podle Okamury nezpochybňuje SPD utrpení lidí v protektorátním táboře v Letech u Písku, má ale výhrady k řešení pietního místa a zejména ke způsobu, jakým stát odkoupil vepřín v jeho blízkosti.  Obvinění z popírání holocaustu, které v souvislosti s letským táborem zaznělo vůči němu i vůči poslanci SPD Miloslavu Roznerovi, označil za kampaň proti SPD vedenou s cílem zabránit přímé i nepřímé účasti hnutí na sestavování vlády.

„Hnutí SPD naprosto nezpochybňuje objektivní historická fakta o utrpení lidí, které prodělali v pracovním a sběrném táboře Lety v době druhé světové války. Plánovité vyvraždění Židů, Slovanů a tehdy takzvaného cikánského obyvatelstva bylo součástí zločinných plánů nacistů na takzvané konečné řešení rasové otázky. Jde o nezpochybnitelný fakt,“ řekl Okamura.

Odmítáme utajovaný způsob jednání o odkoupení farmy za 450 milionů korun, která zčásti leží na bývalém území tábora, a považujeme postup v této věci za riziko ve vztahu k výdajům státu a celkovému majetkovému vypořádání místa.
Tomio Okamura
předseda SPD

Výhrady, které vůči němu a dalším politikům SPD zaznívají, označil za kampaň médií a politické konkurence. „Cílem je dostat SPD na politický okraj a zabránit přímé i nepřímé účasti SPD na sestavování vlády,“ uvedl. „Není náhodou, že tato kampaň nabrala na síle po zvolení Miloše Zemana znovu prezidentem České republiky. Kampaň má zabránit programové spolupráci SPD, prezidenta a hnutí ANO,“ řekl.

Okamura se ohradil také proti tvrzením, že prostřednictvím faktur za poradenství tuneluje SPD. Uvedl, že se proti tomu, stejně jako proti obvinění z popírání holocaustu, bude bránit právní cestou.