Odvolací soud zmírnil trest českému vojákovi, který se zapojil do bojů na Donbasu

Český voják Erik Eštu odešel od Vrchního soudu v Praze s mírnějším trestem. Původní tříletou podmínku zmírnila odvolací instance na dvouletou a změnila kvalifikaci činu na službu v cizích ozbrojených silách. V roce 2015 se totiž vydal na Ukrajinu a zúčastnil se tam bojů na straně neuznaného státu ovládaného proruskými separatisty. Eštu byl původně obžalován z terorismu, za což by mu hrozil až 20letý trest.

Krajský soud v Pardubicích mu v květnu nepravomocně uložil tři roky podmíněně se čtyřletým odkladem za účast na organizované zločinecké skupině, podle odvolacího senátu však nepoužil přesnou právní kvalifikaci.

Stejně jako v případě rozsudku krajského soudu odňal odvolací senát muži vojenskou hodnost. Eštu byl původně obžalován z terorismu, s tím ale pardubický a nyní ani vrchní soud nesouhlasily. „Jeho úmyslem rozhodně nebylo zapojit se do činnosti teroristického uskupení,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák, proč k této kvalifikaci nepřistoupil.

Státní zástupce žádal nepodmíněný trest tři až čtyři roky ve věznici s ostrahou a ztrátu hodnosti. Podle něj byla naplněna skutková podstata teroristického útoku ve stadiu pokusu. „Terorismus je jednou z nejhorších forem mezinárodního zločinu, je hrozbou pro demokracii,“ řekl po prvním rozsudku žalobce.

Za terorismus by muži hrozilo až 20 let vězení, za účast na zločinecké skupině až 12 let. Za trestný čin služby v cizích ozbrojených službách by vojáka mohl soud potrestat nejvíce pěti lety vězení. I kvůli nižší trestní sazbě proto odvolací senát zmírnil uložený trest.

Podle obžaloby se Eštu v roce 2015 vydal na Ukrajinu a zúčastnil se tam bojů na straně neuznaného státu ovládaného proruskými separatisty. Podle spisu od 11. dubna do 5. května nosil uniformu Republikánské gardy separatistického státu, držel stráž v zákopech, udržoval zbraně a hlídal tržnici, kde byli vojáci ubytovaní. Jeho účast při ostřelování se podle soudů neprokázala.

Eštu u krajského soudu uvedl, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že Doněcká lidová republika není teroristickou organizací. „Na Ukrajinu jsem opravdu nešel bojovat,“ zopakoval.

Snažil se zaujmout

Státní zástupkyně v odvolání žádala, aby byl Eštu odsouzen za terorismus tak, jak byla podána obžaloba. Žalobkyně řekla, že muž sice žádný útok neprovedl, byl na něj ale připraven. Kromě ztráty vojenské hodnosti pro muže navrhovala tříleté vězení.

Obhájce Eštua Ivan Chytil soud žádal, aby jeho klienta obžaloby zprostil. Muž, který sbírá vojenské uniformy a se zbraněmi se podle svých slov fotografoval na památku, se podle Chytila nedopustil trestného činu. Zveřejňováním fotek se pak Eštu podle obhájce snažil zaujmout své okolí.