Český voják, který se chlubil boji na Donbasu, dostal podmínku a ztratil hodnost

Český voják, který se chlubil boji na Donbasu, dostal podmínku a ztratil hodnost (zdroj: ČT24)

K tříletému podmíněnému trestu se čtyřletým odkladem a ztrátě vojenské hodnosti odsoudil pardubický soud vojáka Erika Eštua za to, že se zapojil do bojů na Ukrajině na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Obžaloba jej vinila z terorismu. Eštu obvinění odmítal a tvrdil, že své zážitky zveličoval. Rozsudek není pravomocný, strany si nechaly lhůtu na odvolání.

Státní zástupce žádal nepodmíněný trest tři až čtyři roky ve věznici s ostrahou a ztrátu hodnosti. Podle něj byla naplněna skutková podstata teroristického útoku ve stadiu pokusu. „Terorismus je jednou z nejhorších forem mezinárodního zločinu, je hrozbou pro demokracii,“ řekl žalobce.

Soud překvalifikoval skutek na účast na zločinecké organizované skupině, za který je sazba tři až 12 let vězení. Doněcká republika znaky podle soudu splňuje. Byla vyhlášena v rozporu s právním řádem Ukrajiny. Podmíněný trest vzal ohled na Eštuovu dosavadní bezúhonnost. „Jeho motivací nebylo dopustit se teroristického činu, poškodit ústavní zřízení Ukrajiny. Jeho motivací bylo něco zažít,“ řekl soudce Jan Šlosar.

S podmínkou se dá žít

Eštu pobýval v roce 2015 na Ukrajině, kde se podle obžaloby zapojil do bojových akcí na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Později po návratu domů vstoupil Eštu do české armády, kde vojákům své zážitky vyprávěl. Na Facebook také umisťoval fotografie, na kterých pózoval se zbraněmi.

obrázek
Zdroj: ČT24

U soudu ale své příběhy zpochybnil. Obvinění z terorismu odmítl, uvedl, že vše zveličoval a bojů se neúčastnil. K rozsudku poznamenal, že s rozhodnutím soudu se dá žít. Novinářům zopakoval, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že Doněcká republika není teroristickou organizací. „Jel jsem tam na návštěvu, chtěl jsem to poznat jako každou jinou zemi,“ řekl.

Eštu chtěl v české armádě sloužit u chrudimských výsadkářů. Při přijímacím řízení zvládl fyzickou část, ale neprošel psychotesty. Armáda ho potom převelela k dělostřelcům do Jinců, kde byl kuchařem.

Aktivní voják proruských separatistů, nebo obyčejný kluk?

Obžaloba kladla Eštuovi za vinu, že od 11. dubna do 5. května nosil uniformu Republikánské gardy separatistického státu, držel stráž v zákopech, udržoval zbraně, strážil tržnici, kde byli vojáci ubytovaní, účastnil se ostřelování a mohl způsobit vojákům nebo civilistům zranění či smrt. Hrozilo mu 12 až 20 let.

Státní zástupce navrhl trest pod dolní hranicí sazby. Eštu podle něj vedl po návratu z Ukrajiny bezúhonný život a založil rodinu. Obhájce Ivan Chytil řekl, že obviněného chování nebylo správné, ale nebylo nezákonné, nejednalo se o trestný čin. Obžaloba je podle něj mimo realitu. „On tam nejel nelegálně, pořídil si vízum. Nic netajil. Je to obyčejný kluk, který se všude fotí, nešel tam bojovat. Za to ho chceme soudit?“ řekl Chytil.

„Třikrát bych si rozmyslel tam cestovat, kdybych tušil, že mě osud zavede do soudní síně,“ konstatoval ve své závěrečné řeči Eštu. Má malého syna, druhého manželka čeká. Cestovat už nebude, chce se věnovat rodině. „Nejsem zlosyn, zabiják či gauner,“ uvedl Eštu.