ODS i TOP 09 vyzvaly Dostálovou k rezignaci. Ministryně pochybení odmítá, zastal se jí i Babiš

ODS vyzvala Dostálovou k rezignaci, ministryně vinu odmítá (zdroj: ČT24)

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) popřela jakékoliv pochybení v kauze kolem agentury CzechTourism, kde patří podle informací České televize mezi hlavní podezřelé. Podle opoziční ODS nebo TOP 09 by ale měla na funkci rezignovat. Předseda občanských demokratů Petr Fiala poukázal na to, že v minulosti se odstupovalo i v případě mnohem méně závažných podezření.

„Připadá mi logické, že člen vlády, u kterého je prováděna domovní prohlídka a který je podezřelý z dotačního podvodu, tak rezignuje. Rezignuje do doby, než se situace vyjasní a vyřeší,“ uvedl Fiala.

Předseda ODS připomněl, že Dostálová se zabývá i případným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), který navíc čelí stíhání v případu dotace pro farmu Čapí hnízdo. „V době, kterou nazývá předseda vlády Palermem, se odstupovalo v případě mnohem menších podezření. Dnes jako by se nic nedělo,“ dodal.

Gazdík: ANO politickou kulturu moc nezlepšuje

Také podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila by měla Dostálová ve vládě skončit. „Dostali jsme se do situace, kdy člen vlády figuruje jako hlavní podezřelý v korupční kauze, ale v kontextu jiných kauz to lze považovat za slabý odvar. Ve skutečnosti by ministryně ale měla vyvodit osobní zodpovědnost a odstoupit do vyšetření celé věci,“ uvedl.

Politická kultura v České republice se posunula do takové míry, že když premiér může být trestně stíhán, tak evidentně je sebereflexe u ministrů velmi nízká.
Ivan Bartoš
předseda Pirátů

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka je ke kauze k dispozici jen málo informací. Dostálovou proto zatím k rezignaci vyzývat nechce. Zároveň ale dodal, že je těžké chtít po ministryni odstoupení, když premiér čelí mnohem většímu problému. Rezignace Dostálové by nicméně Gazdíka lidsky mrzela. „Paní ministryně vykonává svou práci velmi dobře. Je to jeden z nejlepších ministrů pro místní rozvoj za poslední roky,“ řekl České televizi.

Dostálová odmítá pochybení, má Babišovu podporu (zdroj: ČT24)

„Pokud se paní ministryně bude muset podobně jako premiér soustředit na řešení svých problémů, tak je v ohrožení například zjednodušení stavební legislativy, což si ministryně dala jako hlavní cíl,“ obává se předseda Pirátů Ivan Bartoš. Hnutí SPD chce nejdříve znát všechny informace, které má policie k dipozici.

„Presumpce neviny je jedním ze základních pilířů právního státu a měl by ji každý respektovat. Pokud ji přestaneme respektovat, ať z jakýchkoliv důvodů, dočkáme se věcí, které bychom ani nečekali,“ uvedl v Událostech, komentářích České televize předseda Senátu Jaroslav Kubera.

„Pravdou je, že politik musí snést větší tlak než běžný občan, nemůže si jen tak stěžovat na to, co se mu běžně leckdy děje,“ reagoval ve čtvrtek večer v Událostech, komentářích předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

  „Pokud se stane, že se doopravdy prokáže, že se také nic nedělo, jak těm lidem, kteří to odnesli, vrátíme to, o co přišli, veřejnou pověst , prestiž? Nechme pracovat policii, státní zastupitelství, nekecejme jim do toho,“ dodal Kováčik.

Události, komentáře: Ministryně Dostálová pochybení i rezignaci odmítá (zdroj: ČT24)

Babiš svou ministryni podpořil

Dostálová podle informací České televize rozhodovala v roce 2016, kdy byla náměstkyní, o výdajích agentury CzechTourism ve prospěch „vyvolených osob“ a mimo standardní úřední postup. Vyplývá to ze soudního příkazu k domovní prohlídce.

Dostálová ujistila, že neodstoupí

Sama Klára Dostálová se ke „své“ kauze vyjádřila při interpelacích v Poslanecké sněmovně. Policie se domnívá, že se jako náměstkyně na ministerstvu před třemi lety chovala nehospodárně při nákupu mediálního prostoru. Podle povolení k domovní prohlídce, že je podezřelá „z nehospodárného a klientelismem poháněného nakládání s rozpočtovými prostředky agentury CzechToursim“. 

Ve sněmovně ministryně Dostálová řekla, že nastavila kritéria k výběru dodavatelů a prosadila, aby byla turistická propagace ČR napojena na významné přenosy do zahraničí. Zmínila se o závodech mistrovství Evropy automobilových tahačů v Mostě nebo o mistrovství světa silničních motocyklů v Brně.

„Kdybych mediální prostor nakupovala individuálně, tak jsou to částky několikanásobně vyšší. Tak jaká nehospodárnost? Já šetřím významné prostředky státnímu rozpočtu,“ podotkla. Klára Dostálová ujistila poslance, že neodstoupí – i s ohledem na to, že „nikdo nebyl obviněn, nikdo nebyl obžalován, nikdo nebyl zadržen“. 

„Jak už jsem uvedla, nejsem si vědoma naprosto žádného pochybení a ministerstvo včetně mé osoby poskytuje policii maximální součinnost,“ sdělila ministryně již předtím v tiskovém prohlášení. Uvedla také, že po problémech, které měli s nákupem reklamy její předchůdci, se snažila zamezit „leštění klik“ a nastavila transparentní výběr.

Policie vyčíslila hodnotu smluv, o které se zajímá, na 38 milionů korun. Podle Dostálové to však není hodnota zakázek, o které se policie zajímá, ale souhrnná hodnota zakázek agentury CzechTourism zveřejněná v registru smluv. „Zcela mylná je také úvaha o dotačním podvodu, protože z technického hlediska ani není možný. Žádné dotace jsem agentuře přidělovat nemohla ani tehdy, ani nyní. Ani CzechTourism ze zákona dotace poskytovat nemůže,“ dodala.

Dostálová, která měla agenturu dříve na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj, patří podle ČT mezi hlavní podezřelé. Dalšími jsou odvolaný ředitel odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleš Pangrác a podnikatel, který se podílel na prezentaci závodů na okruhu v Mostě.

Policisté ve druhé polovině listopadu kvůli kauze zajišťovali důkazy například v sídle ministerstva, CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Domovní prohlídku provedli i u Dostálové, odvezli její služební počítač.