Obviněná žalobkyně Máchová do vazby nepůjde, po výslechu byla propuštěna

Kauza Máchová pohledem advokáta Lukáše Trojana (zdroj: ČT24)

Státní zástupkyně Dagmar Máchová byla ještě ve středu večer po výslechu propuštěna na svobodu. Máchovou zadrželi policisté ve středu dopoledne kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat případné svědky. Policejním výslechem ale důvody zřejmě odpadly důvody pro vazbu. Žalobkyně je obviněná ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění souvisí s kauzou vynášení informací z trestních řízení, takzvanou kauzou Beretta.

ČT se seznámila z obsahem obvinění. Podle něho se trestné činy měly stát v roce 2013. Máchová měla nahlížet do spisů svých kolegů na státním zastupitelství a informace předávat soukromému detektivovi Gáboríkovi.
Jiří Hynek

„Zadržená osoba byla propuštěna ze zadržení včera v pozdních večerních hodinách,“ potvrdila dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová informaci deníku Právo.

Máchové byly už v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy odebrány všechny trestní případy a městské státní zastupitelství ji přeřadilo na netrestní úsek. Teď ji může ministerstvo spravedlnosti dočasně zprostit výkonu funkce státní zástupkyně. „Obdrželi jsme usnesení o zahájení trestního stíhání, o dalších krocích rozhodneme po jeho prostudování,“ dodala mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Spolu s Máchovou jsou v kauze Beretta, v níž jde o vynášení policejních informací za úplatu, obviněni protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík. Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Případ řeší protidrogová centrála, pod kterou přešel na základě rozhodnutí Lenky Bradáčové po reorganizaci policie. Předtím se jí totiž zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který byl v rámci policejní reformy sloučen s protikorupční policií. Bradáčová tak chtěla zabránit tomu, aby nová policejní centrála „nevyšetřovala samu sebe“.

Zametání stop na Homolce?

Stíhaný Gáborík podle policie vynášel informace z kauzy Homolka a DPP. Policie Máchovou podezírá, že v roce 2012 účelově odložila právě kauzu předražených zakázek v Nemocnici Na Homolce, i když ji policisté žádali o další čas na prověřování. Máchová tehdy v odůvodnění uvedla, že by „další důkazy zcela evidentně nepřinesly žádné nové skutečnosti“.

 Pozdější kontrola Vrchního státního zastupitelství pod vedením Lenky Bradáčové ale zjistila, že žalobkyně případ odložila předčasně. Kauzu Homolky proto převzal a došetřil státní zástupce Zdeněk Matula a případ je nyní u soudu. Stojí před ním mimo jiné někdejší ředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Mezi stíhanými je například i advokát MSB Legal David Michal.

Reportáž: Žalobkyně Máchová do vazby nepůjde (zdroj: ČT24)

Za Opencard čelila Máchová kritice

Nejvíc ale Máchová proslula dohledem na vyšetřování kauzy Opencard. Úředníci z magistrátního IT odboru už skončili ve vězení nebo s podmínkou. Soud v září nepravomocně potrestal i bývalé primátory Bohuslava Svobodu (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Svoboda dostal podmíněný trest dva a půl roku, Hudeček dvouletou podmínku. S trestem spolu s nimi odešli od soudu i další lidé z magistrátu. 

Máchová čelila kritice, že nestíhala radní z éry exprimátora Pavla Béma, kdy projekt za jeden a půl miliardy vznikl. Už v roce 2014 kvůli tomu požadovala sněmovní vyšetřovací komise její odvolání z případu. Na Máchovou dokonce poslanci jako vůbec na prvního státního zástupce podali trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Největší problém viděli v tom, že vyšetřování Opencard rozdělila na dílčí části. Podle nich policie nestíhala bývalé vedení v čele s Bémem právě kvůli postupu Máchové. Její práci a postup policie proto prověřovala i GIBS. Ta ale koncem září uvedla, že nezjistila, že by Máchová nebo policie v kauze chybovala.

Poslancům ale vadilo i to, že bývalý úředník IT oddělení na pražském magistrátu Jiří Chytil, který prý s policií spolupracoval a upozornil na korupci, skončil jako podmínečně odsouzený. Soudce Alexandr Sotolář se nicméně v rozsudku také podivoval, že mezi obžalovanými nebyli i politici, již tehdy o zakázce rozhodovali: „Obžalovaní rozhodně nebyli hlavními aktéry událostí ani jejich hlavními hybateli.“