O Velikonocích zemřelo při dopravních nehodách nejvíce lidí od roku 2016

Události: Velikonoce a nehody na silnicích (zdroj: ČT24)

O prodlouženém velikonočním víkendu od pátku do neděle zemřelo letos v Česku při dopravních nehodách již sedm lidí, což je nejvíc od roku 2016. V roce 2023 měly havárie za velikonoční víkend dvě oběti. Vyplývá to z předběžných statistik policie. V předchozích letech se počet obětí nehod o volných velikonočních dnech pohyboval od dvou do šesti. V roce 2016, kdy byl poprvé Velký pátek státním svátkem, bylo stejně jako letos zemřelých sedm.

Letos na Velký pátek, který připadl na 29. březen, nezemřel při nehodách nikdo. V sobotu pak policisté zaznamenali tři oběti havárií a v neděli čtyři. Velikonoční neděle tak byla zároveň nejtragičtějším dnem letošního března. V pondělí se zatím žádná smrtelná dopravní nehoda v zemi nestala.

Letošní březen přinesl několik rekordně teplých dní, teplé a slunné počasí láká k jízdám motorkáře. Tři motocyklisté byli i mezi oběťmi nehod o velikonočním víkendu. Jeden motorkář zahynul v sobotu na Náchodsku, když se střetl s osobním vozem mezi obcemi Nový Ples a Rasošky.

Další zemřel také v sobotu u Nové Rabyně na Benešovsku po nárazu do svodidel a třetí v neděli na Havlíčkobrodsku po srážce s autem na silnici I/34 mezi obcemi Jitkov a Ždírec nad Doubravou.

„Lidé přestávají vnímat, jsou zrychlení. To vše nahrává tomu, že potom se stane kolize,“ dodává šéfinstruktor akademie Bezpečně na motorce Roman Jakovec, který učí, jak se vyhnout rizikovým situacím a jak na ně reagovat.

Několik řidičů aut o víkendu zahynulo po nárazu do pevné překážky při vyjetí mimo silnici. Například v neděli krátce po půlnoci vyjel osobní vůz v Brně mimo silnici na stavbu, kde po nárazu do traverzy jeden člověk zemřel a dva skončili se zraněními v nemocnici.

Po celém Česku se během pátku a velikonočního víkendu stalo přes šest set dopravních nehod. Na vině byl nejčastěji nesprávný způsob jízdy. Ve čtyřiatřiceti z nich hrál roli alkohol, v dalších pěti jiné omamné a psychotropní látky.