O nacistickém kalendáři jednal i ústavně právní výbor, nakonec ale věc odložil

Události ČT: O nacistickém kalendáři jednal ústavně právní výbor, nakonec ale věc odložil (zdroj: ČT24)

Kalendář nakladatelství Naše vojsko s válečnými zločinci, jakými byli Hitler, Goebbels nebo Mengele, řešili poslanci sněmovního ústavně právního výboru. Lidovec Jan Bartošek navrhuje zákaz podobného byznysu. Samotný obchod po úterním zásahu policie teď místo toho prodává třeba hrnky s podobiznou Lenina.

Kalendář s názvem Osobnosti třetí říše se v kamenném obchodě a také v e-shopu nakladatelství Naše vojsko objevoval ještě před pár dny. Že se tu takové předměty prodávaly, nyní ale připomíná jen pár vět v záhlaví webu. „Nakladatelství Naše vojsko si váží všech obětí druhé světové války i těch, kteří bojovali proti nacismu a jakékoliv další zhoubné ideologii, ať už na válečných frontách, či v domácím odboji,“ stojí na stránkách.

V prodejně nakladatelství v úterý v souvislosti s kalendářem zasahovala policie. Podle státního zastupitelství jde zatím o přípravnou fázi zajišťování důkazů, obviněn nikdo nebyl.

„V současné době je jednání kvalifikováno mimo jiné jako trestný čin založení, podpora, propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ uvedl mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Bartošek navrhl změnu zákona

Šéf nakladatelství už dříve řekl, že nejde o propagaci nacismu, ale pouze o byznys. O věci přesto ve středu jednal ústavně právní výbor. Bartošek navrhuje změnu zákona. „Určitě není možné, aby se z těchto symbolů stával předmět byznysu,“ poznamenal.

Výbor věc ale nakonec odložil, podle části poslanců by mohla změna zákona prodejcům v tuto chvíli paradoxně pomoci. Marek Benda (ODS) si například myslí, že přijetím nové úpravy by sněmovna vyslala vzkaz, že dosud takové počínání nebylo trestné.

Prodejna nakladatelství Naše vojsko, ve které v úterý byla policie, je ve středu už zase otevřena. Prostory patří pražskému magistrátu. Ten v dubnu řekl, že ukončil smlouvu o pronájmu. Podobně se zachovalo i ministerstvo vnitra, které řeklo, že nakladatelství nebude dál pronajímat své sklady.

Razie v úterý proběhly také v Brně, u lidí, kteří stojí za nakladatelstvím Guidemedia. A to kvůli knize, která popírá holocaust. Stejné nakladatelství v minulosti vydalo i antisemitskou publikaci Jedovatá houba nebo projevy Adolfa Hitlera.