NKÚ srazil náklady na nájem o desítky milionů

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) má od konce června novou nájemní smlouvu v dosavadním sídle v holešovické budově Tokovo na nejméně další dva roky. Smlouva se ale dá čtyřikrát o dva roky prodloužit. Nájemné za pronajaté prostory klesne na 16,7 milionu korun ročně, pronajatá plocha se nemění.

Podle nové nájemní smlouvy zaplatí NKÚ za pronájem 9 856 čtverečních metrů kancelářských prostor a 75 převážně garážových parkovacích míst ročně 16,7 milionu korun. Parametry dosud využívané plochy se tedy nemění. „Podmínky, na kterých se nám nakonec po dlouhých a mnohdy vypjatých jednáních podařilo s pronajímatelem budovy domluvit, pokládám za výhodné a myslím, že naši lidé odvedli velmi dobrou práci,“ uvedl šéf úřadu Miloslav Kala.

NKÚ za šest let pronájmu budovy utratil 450 milionů korun. Nájemné setrvale klesalo, a to od 79,1 milionu v roce 2011 až po 48,1 milionu korun v roce 2012 podle toho, do jaké míry bylo splaceno vybavení budovy.

Miloslav Kala
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Pokud se úřad rozhodne využít první možnost na prodloužení nájmu, přejde do jeho vlastnictví v červenci 2016 veškerý mobiliář. Podíl úřadu na hrazení provozních nákladů klesne tak, že úřad by měl ušetřit ročně asi 131 tisíc. Nájemné bude možné poprvé zvýšit až k 1. lednu 2015, ovšem pouze v případě, že inflace za předchozí rok překročí dvě procenta.

  • Současná nájemní smlouva měla skončit v září. Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru v minulosti často kritizovali nájem jako předražený. Úřad hledal nové sídlo a zvažoval i možnost jeho koupě. Zájem měl o budovu zkrachovalé loterijní společnosti Sazka na Žižkově. Vláda ale letos v březnu tento nákup neschválila a zdůvodnila to hospodářskou situací.
Telefonát mluvčí NKÚ Olgy Málkové o nájemném (zdroj: ČT24)