Nevěru přiznalo 37 procent Čechů. Berou ji jako relaxaci, podceňují riziko HIV

Mezi zadanými Čechy a Češkami bylo nebo stále je nevěrných svému protějšku celkem 37 procent osob. U víc než poloviny z nich jde o jednorázový „úlet“, třetina si chce ale milenecký poměr udržet co nejdéle. Ukázal to průzkum, který v dubnu provedla agentura STEM/MARK. Nevěra s sebou přitom nese i hrozbu nákazy pohlavní chorobou. Podceňování nebezpečí jménem HIV se věnoval i pořad 90' ČT24 s Ladislavem Machalou z Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Více než třetina lidí v Česku podvedla svého partnera či svoji partnerku s někým jiným. „Je to poměrně vysoké číslo, ale ne tak jako v předcházejících výzkumech,“ poznamenala Laura Janáčková ze sexuologického ústavu pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Kromě toho, že může mít nevěra dopad na další fungování původního vztahu, zvyšuje riziko šíření viru HIV. Počty nových pacientů jsou navíc nyní rekordní.

Podle Janáčkové lidé berou nevěru často jako relaxaci, při níž uvolňují stres a napětí. „Ženy to často dělají pro zvyšování svého sebevědomí. Dlouhodobý efekt to ale nemá. To, jak se zdály být dokonalé a úžasné, pak najednou nemají,“ uvedla Janáčková.

HIV pozitivních přibývá obzvláště rychle

Pětina lidí se po nevěře bála, že se mohla nakazit nějakou chorobou. Na test ale nešla. Devět procent se nechalo vyšetřit. Téměř tři čtvrtiny se ničeho neobávaly.

V Česku přitom v letošním prvním čtvrtletí přibylo rekordní množství nových pacientů s virem HIV. Testy potvrdily nákazu u 95 lidí. V únoru lékaři evidovali 36 případů, což je vůbec nejvyšší měsíční počet od počátku sledování infekce v roce 1985. Od října 1985 národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS evidovala 2715 nakažených virem HIV. U 467 z nich se choroba selhání imunity rozvinula. Celkem zemřelo 241 pacientů.

Ladislav Machala z Nemocnice Na Bulovce uvedl, že se nejčastěji nakazí muži ve věku 25 až 30 let, a to po styku s muži. „V posledních letech to bylo více než 77 procent nově diagnostikovaných případů. Trochu u nás poklesl heterosexuální přenos,“ upozornil host 90' ČT24. Dodal, že je v Česku také relativně málo narkomanů, kteří se nakazí HIV z injekcí, jde asi o sedm procent případů. Infekcionista přitom ocenil programy výměny jehel a stříkaček.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Testování na HIV
Zdroj: Roman Vondrouš

Vyžádat si test na HIV? Výjimka

Počet testů provedených v republice za rok se pohybuje mezi milionem a milionem a půl. David Jilich z AIDS centra nemocnice Na Bulovce ale upozorňuje, že jde o počet provedených zkoušek, ne počet osob. Většinu pak navíc zahrnují testy pro transfúzní centra a testy gravidních žen. „Kdybychom se podívali na počty testů provedených u osob, které si o test svému lékaři řeknou, protože mají nějaké konkrétní podezření, tak číslo je velmi malé, pohybuje se v řádech desítek tisíc,“ dodal Jilich.

Docela nečekaně se o své chorobě dozvěděl i Petr Sobek, který se posledních deset let snaží pomáhat s prevencí HIV/AIDS. Pro 90' ČT24 popsal, že HIV chytil, když si na internetu domluvil sexuálního společníka. „Svolil jsem k sexu bez kondomu a zhruba po měsíci jsem onemocněl. Dostal jsem primoinfekci, o které jsem nevěděl, že je primoinfekce. Navštívil jsem lékaře, ten mě léčil antibiotiky, která nezabírala. Tak mě odeslal na infekční oddělení, kde si se mnou měli poradit. Tam mi udělali test na HIV a zjistilo se, že jsem HIV pozitivní,“ shrnul.

Petr Sobek je přesvědčen, že k šíření nemoci v Česku přispívá i nedostatečná prevence. Například v médiích se podle něj hovoří o HIV a AIDS pouze v době, kdy dojde k výraznému nárůstu případu. Podle odborníků na HIV je ale problém i v tom, že i když se v médiích o chorobě hovoří, v některých ordinacích je pořád tabu. Pacient si aktivně o test neřekne a lékař mu sám vyšetření nenabídne. „Velmi často lékaři jaksi nechtějí ohrozit důvěru a vztah s pacientem,“ uvedl Jilich.

Lékaři tak často HIV odhalí až ve chvíli, kdy pacient do ordinace zamíří s jiným problémem, může to být i jiná pohlavně přenášená choroba. Často je to kapavka, syfilis nebo chlamydiová infekce. V poslední době se v tuzemsku objevuje i poměrně nová choroba zvaná LGV. „Projeví se tím, že se někde kolem genitálu objeví velká boule čili zvětšená uzlina,“ přiblížil vedoucí lékař z dermatovenerologické ambulance při Všeobecné fakultní nemocnici Roman Trýzna.

Skoro dvě pětiny by nevěru odpustily, když by hned skončila

Průzkumu o nevěře Čechů a rizice nákazy virem HIV, který uskutečnila agentura STEM/MARK, se účastnilo 980 heterosexuálních osob mezi 15 a 59 lety. Z výsledků dále vyplývá, že každý pětadvacátý nevěrník či nevěrnice mají současně víc milenek či milenců. Téměř dvě pětiny by partnerovi či partnerce odpustily při okamžitém ukončení románku. Tři lidé z deseti by naopak svůj protějšek okamžitě opustili.

Sedm z deseti dotázaných spoléhá na to, že je jim protějšek věrný. Pětina lidí o věrnosti svého partnera či partnerky někdy pochybuje. Šest procent nevěří, že jsou jediní v životě své ženy či muže. Každý padesátý ví, že je mu partnerka či partner nevěrný.

Šest procent zadaných pak mělo sex s osobami stejného pohlaví. Čtvrtina lidí nicméně nepovažuje za nevěru, pokud je jejich muž podvádí s jiným mužem či žena se ženou. Tolerantnější jsou muži. Sex své partnerky se ženou za nevěru nepovažují dvě pětiny z nich. Naopak nevěru svého partnera s jiným mužem toleruje 13 procent žen. 

Vztahy pohledem generace Y

Tématem sexuální aktivity mladých lidí se zabývá i část výzkumu GenerationWhat?. Ten mapuje, jak sebe sama hodnotí generace Y, tedy mladí dospělí mezi 16–34 roky napříč celou Evropou.

V dotazníku odpovídají respondenti například na otázku, co pro ně znamená vztah na jednu noc. Z 25 tisíc dotázaných se 44 procent shodlo, že jde o náhodné setkání a 36 procent dotázaných tuto variantu zamítá jako nemožnou. Jako nemožný hodnotí sex na jednu noc 42 procent dotázaných žen a 28 procent dotázaných mužů. 16 procent respondentů uvádí, že už vyzkoušeli sex s více než jednou osobou a sex na veřejnosti podle průzkumu vyzkoušelo přes 40 procent respondentů. Pouze 28 procent dotázaných pak uvádí, že by mohli být šťastní bez sexu.

Vztah na jednu noc
Zdroj: Generation What?

V kategorii týkající se vztahů pak 47 procent dotázaných uvádí, že je asi možné být ve vztahu i bez lásky. Více vztahů najednou pak přiznává 23 procent respondentů, současně ale 63 procent uvádí, že věrnost je ve vztahu zásadní.