„Není důvod k omezování velkých akcí,“ řekl premiér Babiš

Babiš a Vojtěch po jednání Bezpečnostní rady státu (zdroj: ČT24)

Stát nebude kvůli novému koronaviru omezovat hromadné akce, rozhodla Bezpečnostní rada státu. Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). K omezování shromáždění podle něj není důvod, nákaza se nerozšiřuje. Všechny akce a shromáždění nad pět tisíc lidí budou ale pořadatelé podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) muset hlásit krajským hygienickým stanicím, aby posoudily riziko. Ve středu se také v Praze setkali premiéři zemí V4.

V Česku je pět potvrzených nakažených koronavirem. Přenos z člověka na člověka se zatím nepotvrdil. I proto se premiér Babiš po jednání Bezpečnostní rady státu rozhodl, že není nutné rušit akce a shromáždění nad pět tisíc lidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch by byl nicméně rád, kdyby tyto akce byly nahlášeny příslušné místní krajské hygienické stanici. Ta pak posoudí míru rizika a dodá doporučení, jak postupovat dále.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly je v případě omezení hromadných akcí postupovat obezřetně. Kdyby stát podle něj na několik měsíců zablokoval veškeré akce, mohl by způsobit „obrovské národohospodářské škody“. „Pokud dojde k prvnímu přenosu, tak to zvážíme, ale nyní je míra rizika velice malá,“ uvedl na tiskové konferenci.

Kroky vlády kritizuje místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS). Některá rozhodnutí Babišova kabinetu považuje za velmi dobrá, jiná ale za sporná a zmatečná. „Hledáme řešení, která jsou v plánech jednotlivých nemocnic dávno definovaná. Vláda se dostatečně neradí s těmi, kteří tomu rozumí,“ tvrdí opoziční poslanec. 

Za zrušením účasti diváků na světovém poháru v biatlonu si Babiš stojí

Premiér Andrej Babiš ve středu ráno před novináři znovu obhajoval rozhodnutí nevpustit diváky na světový pohár v biatlonu. „Pokud to nikdo nepochopil, je to akce nad sto tisíc lidí,“ uvedl.

Naposledy se seriál mistrovství světa v biatlonu konal v severoitalské Anterselvě, odkud jeden nakažený divák odjel do Německa. Právě severní Itálie je jedním z epicenter šíření nákazy koronaviru v Evropě. Bezpečnostní rada podle Babiše v tomto případě rozhodla správně, a to na doporučení hlavní hygieničky Evy Gottvaldové.

  • tzv. kapénkovou infekcí
  • šíření kýcháním, kašláním i řečí; přenosem z člověka na člověka po úzkém kontaktu
  • inkubační doba: dva dny až dva týdny
  • příznaky: horečka, kašel, obtížné dýchání, bolest svalů, únava
  • nejohroženější skupiny: senioři, chronicky nemocní a osoby s oslabenou imunitou
  • Zdroj: ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav

V úterý tento krok kritizovali někteří opoziční poslanci. S rozhodnutím není spokojen třeba poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek: „Proč nejsou vpuštěni diváci do Nového Města, ale mohou na utkání Sparty a Slavie? A co Matějská pouť? Ve všední den tam přijde 30 tisíc lidí, o víkendu 50 až 70 tisíc lidí. Tam ani žádná hygienická opatření dodržet nejdou, je to mnohem riskantnější,“ varoval.

V Česku je pět potvrzených případů. Průběh onemocnění je u všech mírný

Oficiálně je v České republice zatím zaznamenáno pět případů nákazy koronavirem. Čtyři lidé leží na infekčním oddělení na pražské Bulovce, pátá žena v nemocnici v Ústí nad Labem. Na její žádost tam také zůstane a k převozu do Prahy tak nedojde.

Všech pět pacientů má zatím lehký průběh onemocnění, tři z nich dokonce už symptomy téměř nevykazují. Řekl to novinářům náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

První tři případy nákazy se v Česku potvrdily v neděli, všichni pobývali v rizikových oblastech na severu Itálie. Pedagog z České zemědělské univerzity byl na odborné konferenci v Udine a druhý pacient pobýval s rodinou na lyžařské dovolené v Benátsku.

Třetí je mladá Američanka, která studuje v Miláně a do Česka zamířila jako turistka v rámci své cesty po střední Evropě – byla i ve Vídni a v Brně. Další potvrzený případ je potom její spolucestující původem z Ekvádoru. U ní byl první test na koronavirus negativní, onemocnění potvrdilo až opakované testování.

Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdenky Jágrové byly podrobně zmapovány kontakty všech nakažených. V karanténě jsou podle ní řidič a 18 cestujících z autobusu, kterým dívky jely, dva taxikáři a také číšník z restaurace, kde byly na obědě.

Byt, který si obě nakažené studentky pronajaly v Praze, je prázdný a bude dezinfikován. Jeho majitel podle Jágrové o situaci ví a spolupracuje. Ministr Vojtěch zmínil třetí studentku, která cestovala s dvěma nakaženými. Test u ní zatím byl negativní a pobývá v Nemocnici Na Bulovce.

Zatím poslední potvrzený případ je žena umístěná v nemocnici v Ústí nad Labem, která byla s jedním z nakažených na lyžařské dovolené v Benátsku. Žena byla v Itálii ve stejném hotelu jako muž z Děčína, u něhož se nákaza potvrdila v neděli.

Američané v případě potřeby pošlou do Česka nový lék

Náměstek ministerstva zdravotnictví Prymula už dříve uvedl, že se České republice podařilo spojit s americkou firmou, která vyrábí zatím experimentální lék na koronavirus - remdesivir. Klinické testy léku začaly v USA před několika dny a výsledky by mohly být na konci března.

„Bylo nám řečeno v případě potřeby a vyhodnocení stavu pacienta, ke kterému dojde v USA, bychom dostali dodávku léku pro jeho léčení,“ dodal Prymula.

To vše ale za předpokladu, že bude účinný. Lékaři chtějí do testování remdesiviru zapojit dohromady na čtyři sta lidí v padesáti zemích. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března.