Nejvyšší soud potvrdil verdikt nad Tušlem a Čermákem v kauze nenávistných výroků o Ukrajincích

Nejvyšší soud odmítl dovolání Patrika Tušla a Tomáše Čermáka v případu nenávistných výroků o Ukrajincích. Informoval o tom Ivo Poštolka z Okresního soudu v Kladně, který kauzu řešil v první instanci. Tušl dostal za hanobení národa a podněcování k nenávisti desetiměsíční vězení, Čermák stejně dlouhou podmínku.

„Usnesením ze dne 12. července 2023 Nejvyšší soud dovolání obou odsouzených odmítl s tím, že jsou neopodstatněná,“ uvedl mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Nejvyšší soud tak stvrdil dřívější pravomocný verdikt, který potrestal Tušla desetiměsíčním vězením a Čermáka podmíněným trestem.

Muži čelili obžalobě za živě vysílané video z loňského srpna, v němž verbálně útočili na Ukrajince. V nahrávce padla řada hanlivých a vulgárních výroků. Podle pravomocného verdiktu Tušl s Čermákem hanobili ukrajinský národ a podněcovali k nenávisti. „Už se rozhodně nejedná o právo svobodně vyjádřit svůj názor,“ uvedla loni v prosinci soudkyně pražského krajského soudu Kateřina Hykešová.

Tušl se za vulgární výrazy omluvil, dodal ale, že se cítí nevinen. Čermák řekl, že udělal chybu, a též připustil nevhodnost projevu. Oba poukazovali na to, že jim právo na svobodu slova umožňuje i vulgární projevy.

Muži byli od srpna do prosince ve vazbě. Tušl si od té doby odpykává trest, který mu v březnu za vydírání ženy a vyhrožování strážníkovi o pět měsíců prodloužil Městský soud v Praze. Na konci dubna pak soudy Tušlovi přeměnily dřívější podmínky za neplacení alimentů a vyhrožování bývalé partnerce – za mřížemi tak má strávit dalších deset měsíců. Soud mezitím zamítl Tušlovu žádost o podmíněné propuštění, proti čemuž muž podal stížnost.

Čermák se dostal v prosinci na svobodu, Vrchní soud v Praze ho ale v červenci pravomocně poslal na 5,5 let do vězení za výzvy k násilí vůči politikům. Oba muže pak Obvodní soud pro Prahu 8 na konci července uznal vinnými kvůli nebezpečnému pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra. Čermákovi ponechal 5,5letý trest, Tušlovi ho o čtyři měsíce navýšil. Muži vinu odmítají, verdikt není pravomocný.