Nejlepším krátkým filmem pro děti je český snímek Plody mraků, získal cenu na festivalu Berlinale

Český animovaný film pro děti získal ocenění na festivalu Berlinale (zdroj: ČT24)

Animovaný snímek Plody mraků získal cenu Evropské asociace dětského filmu pro nejlepší krátký film za rok 2018. Absolventský film studentky katedry animace FAMU Kateřiny Karhánkové zvítězil v kategorii nejlepší krátký snímek. Vznikl v roce 2017 a cenou v Berlíně završil předešlé úspěchy. Během dvou let byl film uvedený na téměř stopadesáti mezinárodních festivalech.

„Tahle cena je pro mě výjimečná. Je to pro mě neuvěřitelné, že ze všech filmů vybrali tenhle,“ řekla ČTK režisérka desetiminutového snímku Kateřina Karhánková. „Ten film už cestuje poměrně dlouho po festivalech a nečekala jsem, že přijde ještě něco takového, taková tečka,“ dodala třicetiletá žena, která je i autorkou scénáře.

Nejvíce si ale podle svých slov váží ocenění od dětského publika, pro které je film určen.

Desetiminutový poetický snímek Plody mraků, na němž se výtvarně podílela Alžběta Skálová, vypráví příběh o překonávání strachu, odvaze vstoupit do neznáma a objevovat nové věci. Vznikl za použití tradiční techniky ploškové animace, při níž se jednotlivé snímky skládají z připravených dvourozměrných rekvizit. 

Film byl v minulosti oceněn na řadě festivalů, mimo jiné na mezinárodním filmovém festivalu Cinekid v Amsterdamu, kde zvítězil v sekci nejlepší evropský krátký animovaný film.