Nečesaný dostane za nezákonné stíhání přes 1,5 milionu korun. Odvolací soud odškodnění snížil

Městský soud v Praze přiznal Lukáši Nečesanému náhradu újmy 1,577 milionu korun a úroky z prodlení. Muž částku vysoudil za nezákonné stíhání a za to, že byl dva roky ve vězení. Informaci z justiční databáze, na kterou upozornila ČT, upřesnil mluvčí soudu Adam Wenig. Policie Nečesaného stíhala za pokus o vraždu kadeřnice na Jičínsku. Nejvyšší soud ho ale nakonec osvobodil pro nedostatek důkazů.

Muži přiznal částku 1,7 milionu korun původně prvoinstanční Obvodní soud pro Prahu 2 loni v říjnu. Proti rozsudku se ale odvolalo ministerstvo spravedlnosti i Nečesaný. Ten totiž požadoval částku 18,8 milionu. Městský soud nyní částku snížil. Ministerstvo spravedlnosti už dříve dobrovolně vyplatilo Nečesanému také 1,2 milionu korun. 

K napadení kadeřnice došlo na začátku roku 2013. Pachatel měl udeřit ženu do hlavy polenem a vzít jí deset tisíc korun. Státní zástupce pak obžaloval Nečesaného. Napadená kadeřnice ho nejprve jako útočníka nepoznala, později jej ale za agresora označila. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti.

Soudy opakovaně Nečesaného odsuzovaly k trestu odnětí svobody. Ve vězení si odseděl dva roky. Zproštění viny potvrdil Nejvyšší soud až v březnu roku 2019. Stíhaný tak byl šest let.

Soudkyně Lucie Kuchaříková z Obvodního soudu pro Prahu 2 dříve uvedla, že v době zahájení stíhání byl Nečesaný velmi mladým středoškolským studentem, kterému vzetí do vazby zabránilo maturovat v řádném termínu. Přisoudila mu proto téměř dvoumilionovou částku jako odškodné od státu. „Trestní stíhání zasáhlo do osobního, rodinného i pracovního života žalobce,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně.