Náhrady vkladů klientům Sberbank CZ začne garanční systém vyplácet od 9. března

Garanční systém začne prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ ve středu 9. března. Celkem půjde o 24,2 miliardy korun. Česká národní banka v pondělí oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ.

Garanční systém vyplatí sto procent vkladů klientů, maximálně však do 2 499 500 korun na jednoho vkladatele. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

Garanční systém vyzval fyzické osoby, kterým vznikl nárok na zvýšenou náhradu pohledávek z vkladů, aby podaly žádost o výplatu do 28. dubna. Oprávněnými osobami k výplatě zvýšených náhrad budou vkladatelé, kteří splnili určité podmínky.

Půjde například o úhradu kupní ceny plynoucí z prodeje nemovité věci, jež slouží k bydlení, vypořádání společného jmění manželů při rozvodu, pojistné plnění pro případ úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti, dědictví, odstupné při výpovědi z pracovního poměru nebo odchodné při skončení služebního poměru. Zároveň musela být tato částka připsána na účet nebo oprávněná osoba nabyla oprávnění s ní poprvé nakládat v době od 28. listopadu 2021 do 28. února 2022.

Klienti Sberbank začali minulý týden po ruské invazi na Ukrajinu vybírat své peníze a účty rušit. Před pobočkami se tvořily fronty, banka je v pátek odpoledne uzavřela. Zastavila také internetové bankovnictví. Možné byly karetní transakce do 1000 korun za den.

Náhradu vkladů si od 9. března mohou vyzvednout fyzické a právnické osoby, které byly vkladateli Sberbank CZ ke dni 28. února 2022, případně jejich dědicové nebo jejich právní nástupci.

Co je potřeba k výplatě

Na pobočkách Komerční banky se lidé při vyřizování výplaty náhrady vkladů prokážou platným průkazem totožnosti (občanský průkaz, pas, případně průkaz o povolení trvalého pobytu), podnikatelé platným průkazem totožnosti a dokladem o oprávnění k podnikatelské činnosti.

Právnické osoby pak originálem, úředně ověřenou kopií nebo elektronicky podepsaným platným výpisem z obchodního či jiného veřejného rejstříku ne starším než tři měsíce a průkazem totožnosti osoby, která je zástupcem právnické osoby.

V případě částek vyšších než ekvivalent 15 tisíc eur mohou být vyžadovány též doklady ke zjištění totožnosti skutečného majitele. Bezhotovostní výplata náhrady může být také korespondenční, a to zasláním písemné instrukce.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank v Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a zhruba 120 tisíc klientů.

Ruská Sberbank ve středu uvedla, že odchází z Evropy. Zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku, ruskou invazi na Ukrajinu ve svém vyjádření nezmínila. Banka informovala, že už není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné na to, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.