Nafta dříve uložená ve skladu Viktoriagruppe patří Česku, nemusí ji vracet, potvrdil soud

Téměř 75 milionů litrů motorové nafty dříve uložené ve skladu společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu patří Česku. Nemusí ji vracet insolvenčnímu správci zkrachovalé firmy, potvrdil ve čtvrtek odvolací pražský městský soud. Veškeré nároky insolvenčního správce Mirka Möllena zamítl. Podle předsedkyně senátu Ivany Kotrčové nebyla rozhodnutím nijak poškozena majetková podstata společnosti, protože Česko veškeré palivo zaplatilo.

Odvolací senát uvedl, že Česko mělo na naftu platně uzavřenou smlouvu, a bylo tudíž jejím vlastníkem. Stejně jako prvoinstanční soud dospěl k závěru, že palivo začalo Česku patřit ve chvíli, kdy se dostalo do skladu. Insolvenčnímu správci se nepodařilo prokázat, že skladoval naftu i pro někoho jiného. „Nafta, která byla vyskladněna, byla všechna České republiky,“ prohlásila Kotrčová.

„Jsem rád, že nám soud dal za pravdu, že nafta, která byla skladovaná v Německu, patří České republice. Ukazuje se, že nápad bývalého vedení rezerv skladovat část nouzových zásob v zahraničí nebyl vůbec šťastný,“ sdělil skrze svého mluvčího Jakuba Linku předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Möllen tvrdil, že Česko sice látku nacházející se v nádržích v Kraillingu zpočátku vlastnilo, vlastnické právo ale následně ztratilo. Po státu tak požadoval, aby insolvenčnímu správci zaslal stejné množství náhradního paliva ve stejné kvalitě.

Společnost Viktoriagruppe, která zkrachovala v roce 2014, skladovala podle tvrzení české strany v Bavorsku pro český stát palivo zhruba za miliardu korun. Česko se k němu následně nemohlo skoro dva roky dostat. V červenci 2016 podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě stát získal naftu zpět. Na české území ji odvezly vlaky.

Möllen ale české vlastnictví nafty nikdy neuznal. Jeho právní zástupce na počátku soudního jednání před téměř třemi lety uvedl, že smlouvu uzavřel pouze z toho důvodu, že bylo potřeba dostat palivo ze skladu pryč. Kdyby tam zůstalo, degradovalo by. Pohonné hmoty však byly podle něj od počátku insolvenčního řízení s Viktoriagruppe brány jako součást majetku zkrachovalé firmy. Česko podle něj nepožádalo o vyloučení paliva z majetkové podstaty společnosti.

Případ v Bavorsku uskladněné nafty má také trestněprávní rovinu. Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, potvrdilo měření obavy, že část paliva chybí. SSHR informovala, že postrádá 6,3 milionu litrů pohonné hmoty. Pražský městský soud uložil jednateli Viktoriagruppe Petru Malému osmiletý trest vězení. Vinnou uznal i firmu.