Na Univerzitu obrany zaútočili hackeři a zřejmě odcizili data z rektorátu, píše iROZHLAS.cz

Univerzitu obrany postihl kybernetický útok, hackeři údajně odcizili data z tamního rektorátu. Ve středu to napsal zpravodajský server iROZHLAS.cz s tím, že o záležitost se zajímá Městské státní zastupitelství v Brně. Mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost Eva Rajlichová uvedla, že vzhledem k prověřování ze strany Vojenské policie se k věci nebude vyjadřovat.

Podle zpravodajského serveru jsou v seznamu údajně odcizených souborů, který ransomware skupina Monti zveřejnila, mimo jiné také soubory z e-mailového serveru pojmenované podle jednotlivých pracovníků a učitelů univerzity. Součástí mají být i zápisy z porad, provozní dokumenty, finanční výkazy, ale rovněž faktury nebo upozornění na bezpečnostní incidenty v síti univerzity.

Městské státní zastupitelství v Brně serveru potvrdilo, že se o záležitost zajímá. „Byly zahájeny úkony trestního řízení a probíhá standardní vyšetřování. V počáteční fázi nebudeme poskytovat další informace,“ řekla webu mluvčí Kateřina Jirásková.

Univerzita obrany primárně připravuje budoucí vysokoškolské profesionály pro českou armádu. Vznikla v roce 2004 splynutím tří institucí, a to Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, brněnské Vojenské akademie a Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně. Ta přitom sídlí v Hradci Králové.

Fúze těchto tří institucí byla výsledkem reformy vojenského vysokého školství po restrukturalizaci ozbrojených sil. Má kolem šestnácti set studentů.